Sanctuary – Inception

Aan de basis van Inception staan demo-opnames die Sanctuary heeft gemaakt in 1986, nog voor de release van Refuge Denied. De originele mastertapes hiervan werden een aantal jaren geleden op zolder teruggevonden door gitarist Lenny Rutledge, en gedigitaliseerd. Ondanks de matige opnamekwaliteit van de demo en enkel weggevallen delen, is producer Chris ‘Zeuss’ Harris er wonderwel in geslaagd deze opnamen te restaureren en het geluid flink op te frissen. Op Youtube zijn ter vergelijk clips van de originele demo’s te vinden, met de mix anno 1986. Het is nauwelijks voorstelbaar dat voor deze release dezelfde opnames zijn gebruikt.

Zeven van de negen nummers zouden later met Dave Mustaine en Terry Date aan de knoppen opnieuw opgenomen worden voor het debuutalbum. Daarnaast staan er met Dream Of The Incubus en I Am Insane nog twee nummers op die op Refuge Denied niet hadden misstaan.

De nummers die later op het debuut terecht zouden komen, wijken op details af van de latere versies. Natuurlijk horen we geen solo van Dave Mustaine op White Rabbit, maar ook ligt het tempo van de demoversies vaak iets lager dan de latere versies. Nummers als Die For My Sins en Battle Angels klinken mede hierdoor misschien nog wel krachtiger.

Net als de opnames, is ook veel zorg besteed aan het artwork van deze release. Ed Repka tekende een nieuwe albumhoes die verwijst naar zijn hoes voor het debuut. Daarnaast worden de LP en CD vergezeld door veel foto’s en verhalen uit de oude tijd. Al met al is Inception een prachtig document. Niet alleen voor fans van Sanctuary, maar ook voor liefhebbers van klassieke US power metal in het algemeen.

Label:

Century Media, 2017

Tracklisting:

 1. Dream Of The Incubus
 2. Die For My Sins
 3. Soldiers Of Steel
 4. Death Rider / Third War
 5. White Rabbit
 6. Ascension To Destiny
 7. Battle Angels
 8. I Am Insane
 9. Veil Of Disguise

Line-up (1986):

 • Warrel Dane – Vocalen
 • Jim Sheppard – Basgitaar
 • Lenny Rutledge – Gitaar
 • Sean Blosl – Gitaar
 • Dave Budbill – Drums
 • Rich Furtner – Basgitaar op Battle Angels en Soldiers Of Steel

Links: