Samsara Blues Experiment – One With The Universe

Het Duitse Samsara Blues Experiment is vooral bekend van debuutalbum en YouTube-hit Long Distance Trip. Sinds die release in 2010 heeft het Duitse trio nog een tweetal langspelers uitgebracht die, hoewel meer van hetzelfde soort psychedelische stonerrock met lange solo’s en kosmische invloeden, iets minder indruk maakten. One With The Universe is, naar eigen zeggen, een combinatie van het beste van het voorgaande werk, alsook een product van spirituele en instrumentale progressie.

Albumopener Vipassana is het meest sterke bewijsstuk in dat pleidooi. Dit nummer beweegt soepel tussen melodieuze, psychedelische en zwaardere passages, en is met ruim tien minuten bovendien de langste track op het album. Die feiten gecombineerd maken dat dit album initieel al snel doet herinneren aan Long Distance Trip, al wordt de plaats van de sologitaar hier iets vaker ingenomen door een synthesizer. Track 2, Sad Guru Returns, leunt stevig op de ritmesectie, en dat levert een heerlijke heavy groove op. Daarna kakt het geheel echter wat in. Glorious Daze is instrumentaal niet heel spannend en wordt gedomineerd door vlakke vocalen, waarna het wat wisselvallige One With The Universe volgt. Die titeltrack is eigenlijk meteen een samenvatting van het album; het begint sterk en met een gezonde dosis heaviness, om daarna flink in te kakken en aan het eind nog even wakker te schieten. Want dat is wel wat afsluiter Eastern Sun & Western Moon doet, al haalt het niet het niveau van de eerste twee tracks.

Al met al is One With The Universe best een crowdpleaser. Fans van Samsara Blues Experiment zullen blij zijn met het grotendeels ongewijzigde recept en YouTube-stoners zullen blij zijn dat er tussen de aanbevolen video’s weer iets nieuws staat dat zich bij momenten kan meten met andere favorieten. Toch bevredigt het niet volledig, en daarom zal dit waarschijnlijk geen go-to psych-stoneralbum worden. Maar wel een prima tussendoortje.

Score:

71/100

Label:

Electric Magic Records, 2017

Tracklisting:

  1. Vipassana
  2. Sad Guru Returns
  3. Glorious Daze
  4. One With The Universe
  5. Eastern Sun & Western Moon

Line-up:

  • Christian Peters – Gitaar, Vocalen
  • Hans Eiselt – Bas
  • Thomas Vedder – Drums

Links: