Sammath – Godless Arrogance

Sammath – Godless Arrogance
Hammerheart Records, 2014

Hoewel er ook in Nederland prima blackmetal wordt gemaakt, neem bijvoorbeeld alleen maar de veteranen van Countess of de prima cd’s van Cirith Gorgor, blijft de scene toch achter als je het internationaal bekijkt. Tot nu toe dan! Want wat Sammath hier neerzet, kan zich prima meten met de grote namen uit de ons omringende landen.

Op deze vijfde cd van Sammath gunnen ze de luisteraar werkelijk geen seconde rust. Vanaf opener Shot In Mass is het raak. De blastbeat en dubbele bass ratelen constant voort en daaroverheen volgt de ene riff de andere in een moordend tempo op. Dat het Sammath lukt hierbij ook met memorabele riffs op de proppen te komen, geeft aan dat we hier met een kwaliteitsalbum te maken hebben. Neem enkel de eerste riffs van bijvoorbeeld Thrive In Arrogance (sowieso een van de betere nummers). Regelmatig schieten herinneringen aan Panzer Division Marduk door het geheugen.

Vocalist Jan Kruitwagen beschikt over een krachtige doch ijzingwekkende stem die nu eens niet dik in de mix staat maar half op de voorgrond zijn vernietigende werk doet. Koude en kille klanken vullen het gitaargeweld op een goede manier aan en ook op het vocale gebied spat de internationale allure ervan af.

Hammerheart heeft groot gelijk dat het Sammath het vertrouwen geeft en heeft getekend. Voor de mastering tekende Peter Neuber die eerder Horna en Severe Torture deed. Geluidstechnisch zit het dus ook wel in orde. Het mooi verzorgde artwork maak het gehaal af.

Er wordt wel eens gesproken van “on-Nederlands” goed. Soms is dat een verholen trap na richting genregenoten. In het geval van Sammath ligt dat anders. Alles klopt aan deze release en verdient het om gezien en gehoord te worden. Sammath bewijst met Godless Arrogance niet alleen dat het een goede cd heeft afgeleverd, het legt ook de lat voor andere Nederlandse blackmetalbands erg hoog en tilt de vaderlandse scene en passant naar een hoger niveau.

Tracklisting:
Sammath - Godless Arrogance

 1. Shot In Mass
 2. Fear Upon Them
 3. Thrive In Arrogance
 4. Godless
 5. Death
 6. This World Must Burn
 7. Throug Filth And The Remains Of Man
 8. Nineteen Corpses Hang In The Mist

Line-up:

 • Jan Kruitwagen – Vocalen, gitaren
 • Ruud Nillesen – Basgitaar
 • Koos Bos – Drums

Links: