Sammath – Across The Rhine Is Only Death

Een album met de titel Across The Rhine Is Only Death, kan alleen maar over de oorlog gaan. Meer nog over het verloop van de strijd die in en om deze rivier werd gevoerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een ideaal uitgangspunt voor de kerels van Sammath, die al 25 jaar lang hun best doen om alles en iedereen vakkundig plat te walsen met hun mix van death, black en war metal. Met deze plaat verkennen ze op bepaalde momenten zelfs de grenzen van de punk en grindcore. Althans, dat is wat er vermeld staat in de meegeleverde biografie. Eerst horen, dan geloven.

Het is een erg extreem album geworden, dat mag je best zeggen. Er wordt dan ook lustig op en neer geblast, getimmerd en geragd alsof je op het front aan een of gene zijde van de Rijn opgesteld zou staan. Aan de hand van acht nummers probeert de band je te overtuigen van het feit dat de bovenvermelde periode in de oorlog absoluut geen lachertje was. Veel variatie zit er niet tussen de nummers, maar hoeft ook niet, gewoon rechtlijnig en gaan. Met de legerlaarzen aan, recht door de modder op je doelwit af. Er is een vunzige, vieze en gortige gitaarbasis die wordt ondersteund door een droge, penetrerende drum met daarbovenop een eerder scherpe scream. Deze laatste snijdt bij momenten door merg en been alsof Jan Kruitwagen zelf op het slagveld staat en de kogels om zich heen hoort fluiten.

Zoals zo vaak bij dit soort releases, hangt ook veel van de productie af. De kerels van Sammath hebben niet gekozen voor de meest afgelikte, propere sound, wat ook niet zou passen bij dit beukend plaatje. Het komt alzo allemaal nu en dan wat rommelig over, maar net daar ligt voor dit soort muziek ook de charme.

Met deze zesde langspeler plaatst Sammath zich weer op het voorfront, in de vuurlinie van de Nederlandse black metal. Anders ga ik het niet noemen, dit is gewoon gortige, vieze, vunzige en heerlijk compromisloze black metal. Voor de verzamelaars is er een gelimiteerd aantal boxsets beschikbaar via Hammerheart Records, met daarin een aantal snuisterijen uit de bovenvermelde oorlogsperiode. Interessant!

Score:

80/100

Label:

Hammerheart Records, 2019

Tracklisting:

 1. Savagery
 2. All Lay Dead In The Slit Trenches Of Calcar
 3. Battletorn
 4. Ferocious Mortar Fire
 5. Totenhügel
 6. Bood Ridden Fields
 7. Bitter Fighting Amongst The Dead
 8. Across The Rhine Is Only Death

Line-up:

 • Jan Kruitwagen – Zang, gitaar
 • Wim van der Valk – Drums
 • Ruud Nillesen – Basgitaar

Links: