Documentaire: Same Music, Different People

Nick Roovers, Friso van Dalen en Elaine Fleur zijn de makers van de documentaire Same Music, Different People en zij stelden zichzelf de vraag ‘Hoe zijn sociale en culturele achtergronden van invloed in de muziek?’

Om antwoord te vinden op deze vraag, reisden ze door Europa, terwijl ze met behulp van een simpele camera hun reis vast hebben weten te leggen. Uiteindelijk hebben ze met meer dan zestig uiteenlopende metalbands gesproken in negentien verschillende landen.

Het moet gezegd dat de makers van de documentaire een brede kijk op metal geven in deze film. De bands variëren zowel in genre als in naambekendheid. Onder andere Sabbaton, Tokio Blade, Nasty Ratz, Finntroll, Fleddy Melculy en natuurlijk Anneke van Giersbergen nemen plaats voor de camera en delen hun mening over de staat van metal in hun land.

Het budget voor de documentaire was nagenoeg nul en dat kun je zien. Het camerawerk is erg korrelig en het geluid soms slecht. Dit geeft wel een bepaalde sfeer van “underground” natuurlijk en echt storend is het ook niet. Ook het slecht klinkende Engels van de voice-over draagt bij aan die sfeer.

Al met al heb ik na afloop van de documentaire vooral het gevoel dat ik enkele dingen die ik eigenlijk al wel wist, bevestigd heb gekregen. Zweden heeft meer een popcultuur dan bijvoorbeeld Noorwegen en daarom klinkt Zweedse muziek over het algemeen wat vrolijker en toegankelijker, dat soort stellingen. Probleem met dergelijke stellingen is vaak dat ze simpelweg te algemeen zijn. Er is altijd die ene band die het anders aanpakt, juist om dergelijke oordelen tegen te gaan. Dat laatste is nog wel iets wat ik mis in het hele verhaal. Verder moet je gewoon respect hebben voor wat de makers voor elkaar hebben gekregen zonder budget. Ze zijn nagenoeg heel Europa doorgereisd en hebben tal van bekende en minder bekende bands zover gekregen om mee te werken aan deze documentaire. Natuurlijk heeft Sam Dunn van Banger jaren geleden al een soortgelijke documentaire gemaakt met Metal: A Headbangers Journey en Global Metal. Alleen gaat Same Music, Different People veel lokaler te werk.

Links: