Salem’s Bend – Spacecluster

Doe de handjes maar in de lucht als u zin heeft in Black Sabbath, Focus (Wie kent ze nog?) en fuzzy desert rock. Het wordt tevoorschijn getoverd door Salem’s Bend. En getoverd mag hier letterlijk worden genomen. Occult, stoner en fuzz, dat zijn de karaktereigenschappen van dit trio uit Los Angeles. Althans, van de muziek die ze maken. Ik ken de heren niet persoonlijk.

Na het debuutalbum in 2015, is Supercluster hier. Het is 2019, maar deze band houdt stug vol dat het 1970 is. Muzikaal gezien dan toch. De heren begonnen, na wat andere bandavonturen, samen te spelen in een garage. Het gevolg is navenant. Meer info was er niet beschikbaar, over naar de muziek.

Spaceduster smeert een lekkere stonerriff uit over een vijftal minuten. De zang doet heerlijk nostalgisch aan. De drummer heeft zijn hi-hat open staan, en rommelt de boel losjes bij elkaar. Ride The Night start met zang op een paar gitaartonen. Het loopt al snel uit de hand tot een harde groove en vette stonerriffs. Die blijft in je kop zitten.

Salem’s Bend buit de ideeën goed uit. De beste riffs keren regelmatig terug. Alsof ze aan het spelen zijn, en elkaar aankijken:”Laten we die vorige riff nog een keer spelen, want die was echt goed”. Best wel organische songwriting dus. Natuurlijk zit er tussendoor ook wat geneuzel op deze plaat. Heavenly Manna bestaat, op het sterke refrein na, voornamelijk uit vage improvisatie. Show me the Witch is de topper van het album. Gerichte hardrock met fijne seventies vocalen. Thinking Evil valt nog op door de goede opbouw en een knetterende uithaal van de zanger.

Een goede eerste kennismaking. Soms klinkt het teveel als oefenruimte-improvisatie, en is het wat té organisch geschreven. Andere momenten wordt een riff wel heel erg uitgebuit. Ondanks dat kan ik de verleiding niet weerstaan om een aantal nummers van Supercluster telkens weer aan te zetten. Genoeg moois te zien hier. Swipe naar rechts dus.

Score:

78/100

Label:

Ripple Music, 2019

Tracklisting:

1. Spaceduster
2. Ride the Night
3. Catamount
4. Heavenly Manna
5. Winds of Ganymede
6. Show Me the Witch
7. Thinking Evil
8. Infinite Horizon

Line-Up:

  • Bobby Parker – Gitaar, Vocalen
  • Kevin Schofield – Basgitaar, Vocalen
  • Zach Huling – Drums

Links: