Šakal – Jav, Prav, Nav

Novi Sad, Servië, dat is de regio van waaruit de jakhals oftewel Šakal op zoek gaat naar zijn volgende slachtoffers. Dit Šakal is een blackmetalband met een paganeske insteek. Het debuutalbum krijgt de titel Jav, Prav, Nav mee. Het is een verwijzing naar het boek van Veles als ik het goed heb. Jav is de materiële wereld waarin we leven. Nav is de immateriële wereld of land van de doden. Prav zou dan weer de wet van Svarog zijn die zowel Jav als Nav regelt. Zo verder ga ik er niet over doorbomen want dan wordt het me zelf wat te ingewikkeld. Nochtans vind ik dit altijd wel erg sterk, vertrekken vanuit je eigen cultuur-historische achtergrond. Het gebruik van de eigen taal voegt in die context vaak ook net dat extra laagje authenticiteit toe. Deze debuutplaat kwam al uit in november 2022 maar komt nu pas aanwaaien. In ieder geval wel de moeite waard om onder de loep te nemen. Servische blackmetalbands zijn toch niet al te dik gezaaid als je het mij vraagt.

En met een donderende ondertoon rolt het eerste nummer, Himna Mrtvih Bogova (1168), je boxen uit. De muziek van deze vier heren doet vervolgens meteen aan de Letse band Skyforger denken. Ook een band als Kampfar is een waardige vergelijking. Himna Mrtvih Bogova (1168), op één of andere manier lijkt het me een verwijzing te zijn naar iets wat in het gezegende jaar 1168 zou moeten gebeurd zijn. Ik ben jammerlijk de Servische taal niet machtig en het wereldwijde web geeft me ook niet afdoende informatie dus ik moet het antwoord schuldig blijven. De muziek is verder erg krachtig en dreunend. En inderdaad, die screams, uitgevoerd in het Servisch, zijn erg bijtend. Op geleide van een ijskoude en priemende wind start, aan hoge snelheid, Koledo. Nochtans duurt het niet lang of die stampende cadans is ook weer aanwezig wanneer de heren de snelheid wat doen afnemen. Heerlijk ook die cleane, paganeske vocalen die voorzichtig, door wat glijdend baswerk, worden achternagezeten.

Met Ja I Crnobog geraak ik helemaal overtuigd van de kwaliteiten van deze band. Dreigend dansend en vervolgens robuust rollend, zo starten de heren een nummer dat verder voorzien wordt van een typische dynamiek die ook niet zou misstaan op een album van Taake of Srd. Misselijkmakend goede vocalen, de typische “oeh” passeert ook de revue. Heerlijk akoestisch gitaarwerk en dito melodisch blastgeweld in Dok Gorim of de wandelende baspartijen in Kad Bogovi Spavaju zijn evenmin te versmaden. Dan vergeet ik nog bijna die bijzonder sterke leadlijnen in Stvaranje Svetova. Jongens toch, wat een plaat.

Erg sterke debuutplaat, dit Jav, Prav, Nav van het Servische kwartet Šakal. Voor fans van Skyforger, Kampfar, Taake, Srd en vrienden zeker een aanrader, meer nog omdat de productie er één is om duimen en vingers bij af te likken. Als ik een platenboer was, dan wist ik het wel. Deze jongens verdienen meer dan enkel een digitale release. Jammer voor de jaarlijst. Was deze plaat net een maand vroeger op mijn bureau beland, dan had ik hem er nog in kunnen zetten. Nu moeten de heren het doen met een carrouselvermelding.

Score:

85/100

Label:

Eigen beheer, 2022

Tracklisting:

 1. Himna Mrtvih Bogova (1168)
 2. Koledo
 3. Ja I Crnobog
 4. Dok Gorim
 5. Kad Bogovi Spavaju
 6. Stvaranje Svetova
 7. Dunav

Line-up:

 • Č  – Basgitaar, zang
 • M – Drums
 • V – Gitaar
 • V – Gitaar

Links: