Saint Vermin – Together As None

We hebben een adoratie voor éénmansbands hier bij zware metalen. Althans uw redacteur van dienst zonder enige twijfel. Deze maal niet de meest voor de hand liggende, namelijk guur werk afkomstig van het warmbloedige Malta. Met een EP die een heel behoorlijke lengte aantikt, namelijk vierendertig minuten. Menig volwaardig album is korter. Heeft dit heerschap dan voldoende inspiratie om kwaliteitsvolle black metal te laten horen op Together As None? Met titels van nummer als The Saviour We Don’t Want en Against God zal het in dit geval ook wel weer niet over de bloemetjes en de bijtjes gaan. Saint Vermin is verre van heilig, zoveel is al direct duidelijk.

Desondanks horen we toch een partij geweldig gitaarwerk! Een collega redacteur zou deze zomaar als “geile” riffs kunnen bestempelen. En eigenlijk doet deze anonieme muzikant alles goed en sfeervol. Soms slepend, soms op snelheid. We horen veel cymbalen en bekkens terug in het drumwerk en een tokkelende basgitaar die altijd goed te horen is. Van een Maltezer blackmetalstijl is natuurlijk geen sprake, maar het klinkt alsof het twintig graden heeft gevroren op Malta. We horen vooral veel invloeden uit de Noorse black metal, met als referentie een band als Immortal.


Zalig is het dan ook als er her en der nog wat effecten aan het gitaargeluid worden toegevoegd, zoals tegen het einde van het eerste nummer Plague of Suicide, waarna het gaspedaal ook direct even wordt ingetrapt. Dat is tijdens het tweede nummer The Saviour We Do Not Want ook niet anders, na een korte opbouw is het vrijwel direct raak. Wat mij met name aanspreekt is het goed gevonden bruggedeelte tussen de snellere black metal. De overige nummers zijn geschoeid op dezelfde leest, waarbij we opmerken dat het titelnummer Together As None wel het meest aansprekende is. Er zit net iets meer bezieling en agressiviteit in dit blackmetalnummer op volle snelheid.

De blackmetalschreeuw is over het algemeen droog en vrij korrelig, zonder echte hoge uithalen. Het is jammer dat het stemgebruik zo net naar de helft van deze EP een beetje gaat tegenstaan. Wat meer afwisseling was in dat opzicht wel “prettig” geweest. Het geheel is vooral erg effectief te noemen, niet al te complex, maar evengoed is dit een prima kennismaking met Saint Vermin. Oordeel zelf maar door de volledige EP te beluisteren die we hier hebben toegevoegd.

Label:

Pesttanz Klangschmiede, 2023

Tracklisting:

  1. Plague of Suicide
  2. The Saviour We Do Not Want
  3. Servant of the Dark
  4. Together as None
  5.  The Cosmic Eye
  6. Against God

Line-up:

  • Onbekend

Links: