Sail – Slumbersong

Sail is het product van re-branding van de Britse death-groovers Husk. Voormalig death-groovers eigenlijk, want de nieuwe merknaam is bedacht om de veranderde muzikale richting van de band weer te geven. Dit doet aan als een overbodig soort verantwoording van en bijna een verontschuldiging voor een andere artistieke richting. Overbodig omdat kunst gemaakt behoort te worden vanuit innerlijke urgentie, zonder aanziens des publieks. Maar het is natuurlijk verre van de eerste band die een naamswijziging ondergaat, dus bij dezen is het Sail/Husk vergeven en sluiten we het nodeloos gewichtige stukje esthetica af. Er zou nog gefilosofeerd kunnen worden over de vraag of Slumbersong beschouwd moet worden als een debuutalbum, maar daar bestaat wellicht een andere obscure plaats en tijd voor. Nu is de tijd aangebroken Sail’s Slumbersong op zijn merites te beoordelen.

In het materiaal van Sail is Husk’s death-element goeddeels verdwenen (zelfs de dubbele bassdrumkicks hebben het niet overleefd) en is er meer geïnvesteerd in melodieuze en atmosferische muzikale elementen. Dit levert een meer down-tempo en aan rock grenzende vorm van metal op, die het best omschreven zou kunnen worden als proggy sludge. Vocalen zijn zonder meer clean, doch vaak met enige agressie gezongen, de bas is zwaar en de gitaren doen, zowel qua hooks als qua sound, regelmatig denken aan Elder’s Lore. Hoewel met de melodieën weinig mis is, biedt Slumbersong voldoende ruimte voor verbetering. Het gros van de nummers telt vijf à zes minuten, en zit zo boordevol hooks dat het allemaal een beetje op elkaar gaat lijken. De riffs hadden echter meer impact gehad indien er, vooral voor de muziek zelf, meer ademruimte was gelaten om de sterkste ideeën effectief uit te werken. Ook een uitzondering op het gros van de nummers, doomy intermezzo Bloodhound, zou baat hebben bij een langere speelduur en meer geduldige aanpak.

De vraag is of deze tekortkomingen het gevolg zijn van onwennigheid met een voor Sail nieuwe stijl, gebrek aan durf of kunde bepaalde ideeën met enig geduld uit te werken, of het gevolg zijn van een soort muzikale ADHD. Dit maakt nieuwsgierig naar het materiaal waarmee Sail Slumbersong gaat opvolgen. Ook omdat er, gezien de creativiteit en techniek van de heren, voldoende potentieel is om iets memorabels neer te zetten. Slumbersong is, met sludge-, prog-, doom- en atmosferische elementen, prima te pruimen voor een breed rock- en metalpubliek, maar zal, behalve bij de liefhebber van composities waarbij hooks elkaar in hoog tempo opvolgen, niet regelmatig een nieuwe draaibeurt krijgen.

Score:

68/100

Label:

Hibernacula Records, 2017

Tracklisting:

 1. Praise And Hatred
 2. Righteous
 3. The Weight Of Gold
 4. Ghosts
 5. Bloodhound
 6. The House
 7. Old Tom
 8. Shimmer
 9. Slumbersong

Line-up:

 • Tom Coles – Drums
 • Charlie Dowzell – Gitaar, Vocalen
 • Tim Kazer – Gitaar, Vocalen
 • Kynan Scott – Bas

Links: