Sahg – Born Demon

Sahg is toe aan zijn zesde langspeler, getiteld Born Demon, de opvolger van het in 2016 verschenen Memento Mori. Het resultaat mag er zeker zijn. Sahg zet de koers voort die hij op Memento Mori heeft ingezet, hoewel dit album veel heavier en vlotter klinkt dan zijn voorganger. Doom en stoner zijn zeker nog aanwezig in de muziek, maar men leunt nu toch ook flink richting heavy metal.

Mijn eerste kennismaking met Sahg was het vierde album Delusions of Grandeur (2013) en ik werd meteen aangetrokken tot de aparte stijl die de band erop na hield. Dat album kreeg ook voor het eerst een progressief tintje. Natuurlijk heb ik ook meteen naar de voorgaande platen geluisterd. Het oude werk is veel meer gebaseerd op de stoner/doom dan wat men later heeft uitgebracht.

Een track als Evil Immortal is een goed voorbeeld waar de muziek van Sahg wat meer tempo krijgt. De riffs zijn duidelijk gebaseerd op heavy metal en doen mij denken aan de jaren 80 van de vorige eeuw. De eerste single, en tevens videoclip, die van deze schijf afkomstig is, is Heksedans. Het zou mij niets verbazen als dit echt een meezinger wordt tijdens optredens, hoewel het nummer volledig in het Noors gezongen wordt.

Ook de singles Fall Into the Fire en House of Worship zijn meer gevoerd met heavy metal en toch zijn de gitaren zo gestemd dat het desondanks een mate van doom behoudt. Born Demon is het kortste album van Sahg. Het klokt net boven de 40 minuten en dat voor een totaal van tien tracks. Geen van deze songs is dan ook een lang epos. De grens van vijf minuten voor een nummer wordt op dit werk niet gehaald, waarschijnlijk omdat de songs over het algemeen wat vlotter zijn.

Ik vind deze sound van Sahg erg lekker om naar te luisteren en het doet me goed om te zien en horen dat Sahg zich blijft vernieuwen. Het feit dat het relatief korte nummers zijn, doet niet onder aan de kwaliteit van het album. Deze gaat zeker in mijn jaarlijst komen.

Score:

92/100

Label:

Drakkar Records, 2022

Tracklisting:

 1. Fall Into the Fire
 2. House of Worship
 3. Born Demon
 4. Descendants of the Devil
 5. Black Cross on the Moon
 6. Evil Immortal
 7. Salvation Damnation
 8. Killer Spirit (from outta Hell)
 9. Heksedans
 10. Destroyer of the Earth

Line-up:

 • Olav Iversen – Zang, gitaar
 • Tony Vetaas – Basgitaar
 • Mads Lilletvedt – Drums

Links: