Sahara Dust – Cry For The Moon

Sahara Dust – Cry For The Moon

Het zal je maar gebeuren. Als oprichter en een van de belangrijkste muziek- en tekstschrijvers van het grote After Forever krijg je op de vooravond van de grote doorbraak van je band te horen dat ze niet meer verder met je willen. En in plaats van dat je op het podium van Pinkpop staat en met Nightwish door Europa mag toeren, sta je ineens met lege handen. In zo’n geval kun je 2 dingen doen: of je gaat bij de pakken neerzitten of je doet net als Mark Jansen en steekt er meteen al je energie in om zo snel mogelijk weer van je te doen spreken met een nieuwe band. En zo het geschiedde. Sahara Dust was een feit en van meet af aan waren de verwachtingen hoog gespannen…

Ondanks wat aanloopproblemen van de band in het begin (de vacatures op zang en drums bleken moeilijker te vervullen dan gehoopt) staat er op deze 2-track demo een band met potentie en toch ook al de nodige ervaring. Cassiopeia vormde de kweekvijver voor gitarist Ad Sluijter en drummer Jeroen Simons, Bassist Yves speelt ook nog het Belgische Axamenta en van Mark is het verhaal inmiddels wel bekend. Nieuwe gezichten in de metalscene zien we in de vorm van zangeres Simone Simons (nee, geen familie van..) en toetsenist Coen Janssen (nee, ook geen van familie van..).

In krap 12 minuten laat Sahara Dust ons horen dat de hoge verwachtingen alles behalve onterecht waren. Mark vervolgt zijn bij After Forever ingeslagen muzikale weg. Het materiaal doet me erg aan “Prison Of Desire” denken met af en toe Iced Earth-achtige gitaarriffs, Arabisch getinte melodielijnen en Mark zet zijn textuele koude oorlog tegen georganiseerde religies (met name de Islam) getiteld “The Embrace That Smothers” voort middels “Cry For The Moon” (‘Follow your common sence, you can not hide yourself, behind a fairytale. For ever, and ever..’). De toon is hiermee gezet, de productie (met zelfs een koor!) is zeer professioneel en onderwijl ik dit schrijf, heeft de band inmiddels haar intrek genomen in de studio om ongeveer 12 nummers op te nemen voor hun debuutalbum wat later dit jaar zal verschijnen via Transmission Records (After Forever, Ayreon).

Line up:

  • Simone Simons – mezzo sopraan
  • Mark Jansen – gitaar/screams/grunts
  • Ad Sluijter – gitaar/live-grunts
  • Yves Huts – bas
  • Coen Janssen – toetsen
  • Jeroen Simons – drums

Dat Sahara Dust bij veel mensen voor After Forever-kloon of het zoveelste dertien in een dozijn gothicmetalbandje door het leven zal gaan zal mij (en ik neem ook aan de leden van Sahara Dust) jeuken. Sirenia van ex-Tristania zanger/gitarist/componist Morton Velend klinkt ook nagenoeg gelijk aan Tristania maar zolang de muziek maar goed is, boeit dat verder niet en zullen de heren componisten het denk ik alleen maar als een grote eer beschouwen. Een band die zo sterk en professioneel debuteert, verdient met recht om even extra in het zonnetje gezet te worden!

Website: http://www.saharadust.com