Saga – Sagacity

Saga – Sagacity

earMusic, 2014

Saga heb ik altijd een beetje beschouwd als het niet-erkende broertje van Rush. Afkomstig uit Canada, progressieve rock gelardeerd met vleugjes popmuziek en een discografie om jaloers van te worden. Sagacity is volgens mij het eenentwintigste studioalbum van de band en het tweede album sinds de terugkeer van zanger Michael Sadler.

Besprak ik onlangs Uriah Heep, die op album nummer vierentwintig klonk als een kopie van zichzelf uit de jaren ’70, dan is de tegenstelling met Sagacity treffend. De nieuwe Saga is experimenteel in de goede zin des woords, terwijl de bekende stijlelementen van de band zijn gebleven. Dus ja, veel synthesizer, heldere gitaarlijnen en ietwat saaie zang. Audiofielen zullen in hun nopjes zijn met het geluid dat Sagacity heeft meegekregen. Kraakhelder en zonder fratsen. Vooral de ritmesectie is een lust voor het oor.

Sagacity telt twaalf prima licht verteerbare progressieve rocknummers. Geen al te zware kost en daarmee in lijn met voorgaande albums. Enig nadeel is dat de band zelf weinig uitspattingen vertoont die de luisteraar doen opveren. Aan alles verneem je dat de lijnen zijn afgebakend en dat de band daarbinnen keurig kleuring geeft aan Sagacity. Het levert de band een prima album op dat in lijn ligt met datgene dat de band reeds eerder aan hun discografie heeft gevoegd. Tegelijkertijd zullen de Canadezen niet direct nieuwe doelgroepen aanboren. Daarvoor blijft Saga op zichzelf een beetje te veel een vlees noch vis-verhaal.

Geïnteresseerd in aanschaf? Overweeg de deluxe variant met daarop een (gedeelte van een) optreden uit 2013. Het zijn weliswaar voornamelijk de open doekjes die worden gebracht, maar ook hiervoor geldt dat de geluidskwaliteit weinig te wensen overlaat.

Tracklisting:
saga

 1. Let It Slide
 2. Vital Signs
 3. It Doesn’t Matter Who You Are
 4. Go With the Flow
 5. Press 9
 6. Wake Up
 7. Don’t Forget to Breathe
 8. The Further You Go
 9. On My Way
 10. No Two Sides
 11. Luck
 12. I’ll Be

Line-up:

 • Michael Sadler – zang
 • Ian Crichton – gitaar
 • Jim Crichton – bas, toetsen
 • Jim Gilmour – toetsen
 • Mike Thorne – drums

Links: