Sadistic Ritual – The Enigma, Boundless

Voor deze plaat reizen wij af naar Atlanta, Georgia, VSA… nou, niet letterlijk natuurlijk (kon dat maar)! De band, Sadistic Ritual (wat klinkt als een boosaardig blackmetalbandje), brengt het nieuwe album genaamd The Enigma, Boundless uit. Nog helemaal niet bekend met deze metaalhoofden heb ik een beetje moeten researchen wat de stijl is. Dan kom je ongeveer uit op: blackened thrash/death metal.

Hilarisch genoeg is de artwork haast een soort moodboard (red. – een (digitale) collage) en lijken ook de videoclips doordrenkt met bepaalde ‘geestverruimende’ invloeden. Een interessant weetje: de band bestaat al sinds 2009, maar bracht het debuutalbum (Visionaire of Death) uit in 2019. Stil zitten hebben de heren echter niet gedaan in de eerste tien jaar: begonnen met het uitbrengen van een demo, toen een live-album, daarna een EP, gevolgd door een compilatie-album, toen nog een EP en daarna een splitalbum met drie andere bands. Best wel een bijzondere volgorde, niet dan?

De muziek, dan maar. Dat is hard! Gelijk bij de eerste track krijg je ruige en vuige gitaarpartijen naar je hoofd geslingerd en hoor je hoe de rauwe thrashstem van Charlie Southern de atmosfeer nog verder bepaalt. Drummer, Joe Sweat, zal zich vast kapot zweten (haha!) met de brute aanval op zijn drumstel: blastbeats, pittige dubbele kickdrums, flink rossen op die crash en china cymbals en de ride. Knetterharde thrash en death metal met een vleugje black. Zo ook in tracks And You…en Dire Avidity (tevens een van mijn favoriete tracks). Het psychedelische element dat zichtbaar is in de videoclips en artwork blijft vooralsnog uit als Murmur en het pleurisharde Maelstrom of Consciousness en het flink beukende Area Denial voorbij razen.

Maar dan volgt The Blood of Memory, wat een instrumentale track is. Hier krijg je voor het eerst op deze plaat een akoestische gitaar te horen, alsook een behoorlijk melodieuze en harmoniserende leadgitaar (met de nodige effecten). Gek genoeg doet de ritmesectie van deze track mij denken aan een Metallica-track, al kan ik even niet op het nummer komen. Hebben jullie een idee? Maar goed, was de zevende track net even ‘te anders’ voor de luisteraar, dan komt Raving Voyeurism even extra hard (goed?) binnen. Op volle gas en dan nog een beetje extra raast deze met blastbeats gevulde track uit de speakers en men mag dit gerust het meest harde nummer op het album noemen. Afsluiten doen we in stijl en met de titeltrack: meer mid-tempo, maar zeker een headbanger en een moshpit-waardig nummertje.

Tja, ik weet niet helemaal wat ik van The Enigma, Boundless van Sadistic Ritual moet maken… Thrash doordrenkt met psychedelische invloeden lijkt niet echt te kloppen (los van de artwork en bepaalde videoclips). Het is eerder thrash doordrenkt met black metal, death metal en een vleugje heavy metal hier en daar. En echt heel uniek is het ook niet, als ik zo naar de nummers luister. Toch luistert het album wel erg fijn weg en is wat er wordt gespeeld gewoon dik prima voor wat het is: goede en harde headbangmuziek. Muziek van een band dat je prima op Spotify aan kan zetten of het album in de autoradio, maar ook muziek dat niet zou misstaan op het podium. Ach, deze redacteur begint nou haast te raaskallen. Weet je wat? Gewoon luisteren, want prima metal!

Score:

75/100

Label:

Prosthetic Records, 2022

Tracklisting:

 1. End of All Roads
 2. And You…
 3. Dire Avidity
 4. Murmur
 5. Maelstrom of Consciousness
 6. Area Denial
 7. The Blood of Memory
 8. Raving Voyeurism
 9. Enigma, Boundless

Line-up:

 • Charlie Southern – Zang, gitaar
 • Alex Parra – Gitaar
 • LaMar George – Basgitaar
 • Joe Sweat – Drums

Links: