Sad Iron – Chapter II: The Deal

Sad Iron is een bekende naam in de Nederlandse metalgeschiedenis. De band is circa veertig jaar geleden opgericht door gitarist Bernard Rive en staat bekend als één van de eerste speedmetalbands van Nederland en kan in een adem worden genoemd met acts als Raven en Exciter. Jarenlang had de band slechts één wapenfeit achter zijn naam staan; de langspeler Total Damnation uit 1983. Hoewel de band al in 1985 begon met een opvolger, The Antichrist getiteld, duurt het nog tot 2016 voor dat album daadwerkelijk wordt uitgebracht. Het album wordt dusdanig goed ontvangen dat er nu, met weliswaar een nagenoeg compleet andere bezetting, een nieuw album is opgenomen; Chapter II: The Deal.

Vanaf de eerste noten van The Deal (The Story Of Miss Betty), is duidelijk dat Sad Iron zich muzikaal nog steeds kan meten met Raven en Exciter, terwijl de zang met doet denken aan ‘Lipz’ van Anvil. Geen geweldige zang, maar uitstekend passend bij de no-nonsense muziek die we voorgeschoteld krijgen. Het geluid heeft een lekker productioneel laagje meegekregen waarbij het geluid niet helemaal dichtgesmeerd is, maar wel gelikt klinkt. Het beste hoor je dit op het laatste nummer van dit album. Dat is namelijk het nummer We Play To Kill 2019 dat in oorspronkelijke versie op het album The Antichrist verscheen. Toen klonk het nummer nog heel rauw met veel distortion, waar het heden ten dage veel gepolijster klinkt. Overigens lijkt de snelheid anno 2019 ook omhoog te zijn gegaan in dit nummer.

Sad Iron klinkt op Chapter II: The Deal dan wel een stuk gepolijster dan dat het vroeger deed, maar op het gebied van snelheid heeft de band niets afgedaan aan de originele uitvoering van de band. Of dat heldere geluid een vooruitgang is, is een kwestie van smaak natuurlijk. Zo zou je ook kunnen discussiëren of een band met slechts één van zijn originele leden nog de originele naam zou mogen dragen. Eenieder heeft daar zo zijn mening over maar uiteindelijk gaat het om de muziek en die is in dit geval van prima kwaliteit. De zang is niet geheel mijn smaak en daarom haal ik er nog zo’n vijf punten vanaf. Bevalt het jou wel, tel je die er gewoon lekker weer bij op natuurlijk.

Liefhebbers van old-school metal schaffen dit album blindelings aan en zullen niet teleurgesteld worden!

Score:

75/100

Label:

Eigen Beheer, 2019

Tracklisting:

 1. The Deal (The Story Of Miss Betty)
 2. Revolution
 3. Raise Hell
 4. Warmonger
 5. Now It’s Dark
 6. Fighting For Revenge
 7. F.O.B.
 8. Murder Of Crows
 9. Weaponized
 10. We Play To Kill 2019

Line-Up:

 • Bernard Rive – Gitaar
 • Marc van den Bos – Zang, gitaar
 • Björn Hylkema – Bas
 • Marco Prij – Drums

Links: