Sacrificium – Escaping The Stupor

Sacrificium – Escaping The Stupor
Black Lotus records – Januari 2006

Niet helemaal de muziek waar ik me normaal gesproken in verdiep, maar eerlijk is eerlijk voor een keertje is t best wel lekker. Thrashing heavy death metal wordt het in de bijsluiter genoemd. Het Duitse Sacrificium gaat in ieder geval duidelijk niet voor de originaliteitsprijs, maar wat aan originaliteit gemist wordt, wordt met enthousiasme goed gemaakt. Daardoor is men in staat geweest om met deze tweede full length cd gewoon een in haar genre lekker luisterbare plaat af te leveren.

Sacrificium is al in 1993 in Wahlingen (Duitsland) opgericht. Begint men als Thrash band, al snel wordt het roer omgegooid en kruipt men meer naar de death metal hoek. Na heel veel live optreden, wat wisselingen in de line up en het uitbrengen van een tweetal demo’s, wordt in 2002 een voorlopig hoogtepunt bereikt met de release van de eerste full length cd Cold Black Piece of Flesh. Nu een flink aantal optredens en een paar jaar later verschijnt de tweede cd Escaping the Stutor Over het algemeen wordt de cd goed ontvangen, ook al wordt er zo her en der wat gezeurd over de Christelijke achtergrond van de band.

sacrificium band

Alles zit er op en er aan bij deze Duitse band. Een heldere en verzorgde productie waar het instrumentale geweld heel mooi te onderscheiden is. De vocalist is heftig, rauw en nadrukkelijk aanwezig. De drums zijn weinig gevarieerd, maar wel goed en strak en met een karakteristiek belletje of bekkentje, dat iedere keer weer opduikt en niet te vergeten de lekker riffende gitaren. Een duidelijk en afgerond geheel, waarbij je maar moeilijk stil kan blijven zitten. Als ik mag kiezen vind ik I am the Enemy en Nothing from You de beste nummers.

Kenners noemen het Zweeds aandoende Death metal en dat zal dan ook wel. Maar om met een pindakaas reclame te spreken “ik vind t gewoon lekker“. Gebrek aan variatie en originaliteit maken dat het album mij niet de hele tijd kan boeien. Live lijkt het mij in ieder geval een band die niet te versmaden is en voor de liefhebber is dit toch ook wel een cd die niet in de collectie mag ontbreken. Voor de neutrale luisteraar is t allemaal net niet spannend genoeg om er een echte topper van te maken en is het gewoon een lekkere middenmoter.

Tracklist cd:

acrificium cover medium

 1. Canvas
 2. Towards the edge of Degeneration
 3. I am the Enemy
 4. Pierced by Death
 5. Extinction of Mankind
 6. Shivering
 7. Tremendum
 8. As Silence Dies
 9. Relativation of Justice
 10. Of Traumatic memories and Tears
 11. Nothing from You

Line-up:

 • Claudio A. Enzler – Vocals
 • Ulrike Uhlmann – Guitar
 • Oliver Tesch – Guitar/Backing Vocals
 • Samuel Herbrich – Bass
 • Mario Henning – Drums

Links: