Sacri Monti – Waiting Room For The Magic Hour

Even knippen/plakken van Wikipedia, alsof het een werkstuk in groep acht is: De Heilige bergen (Sacri Monti) zijn verschillende bedevaartsoorden in de regio’s Piëmont en Lombardije in het noorden van Italië. Ze zijn opgenomen in de lijst van Werelderfgoed. Dan ben je gelijk weer op de hoogte van de betekenis van de bandnaam van deze heren. De albumtitel Waiting Room For The Magic Hour betreft de alledaagsheid van het leven. Het leven dat bestaat uit wachten tot er eindelijk iets leuks gebeurt, waardoor alles verandert. De grote vraag luidt natuurlijk: is dit nieuwe album van Sacri Monti deze leuke afwisseling? Het antwoord is: 73/100.

Vier jaar na hun laatste album zijn de mannen uit San Diego terug met nieuwe muziek. Psychedelische 60’s en 70’s rock, van Rolling Stones tot The Scorpions, en van Black Sabbath tot The Animals. Het doel was om ditmaal meer solide songstructuren uit te werken. Minder lagen en tierelantijntjes dus. Dat vindt de band zelf tenminste.

Het eerste nummer valt met de deur in huis in een wilde jamkakofonie. Na dit onconventionele intro begint het nummer daadwerkelijk, met inderdaad een solide structuur. We krijgen hammondorgeltjes, jankende gitaren, drums die vooral bestaan uit cymbaalbetasting, en sentimentele 60’s-vocalen met een krachtig, rauw randje. Het volgende nummer Fear Fire gaat dan toch over de schreef, als het gaat om tierelantijntjes. Hier is namelijk wel erg veel gitaarvuurwerk. Het contact met de luisteraar gaat daardoor verloren. De gitaristen zijn vooral nog met elkaar aan het jammen in een wilde trance. Nu zijn deze gitaristen goed op elkaar afgestemd, maar ze zijn iets te dominant aanwezig, waardoor de drums en vocalen er wat afstandelijk bijhangen.

De ballad Affirmation weet de draad weer op te pakken, en zit een stuk strakker in zijn vel qua structuur en melodie. Een nummer waar de band Pink Floyd en The Eagles als inspiratiebron meeneemt. De gitaren zijn hier meer in toom gehouden, en daardoor ontluikt meteen de muziek beter. Een ontzettend mooi nummer is het gevolg. Afsluiter You Beautiful Demon is regelrechte country/folk. Bijzonder, maar het past bij het palet dat de band gebruikt om zijn muziek te maken.

Voor de sentimentele zielen is dit goed luisterbaar, en de vocalen weten echt te overtuigen. Er staan best mooie momenten op deze plaat. Toch zou deze band winst kunnen halen door (nog) meer te doseren, en iets minder ‘Spielerei’. Aanraders: Affirmation en Waiting Room For The Magic Hour.

Score:

73/100

Label:

Tee Pee Records, 2019

Tracklisting:

 1. Waiting Room for the Magic Hour
 2. Fear and Fire
 3. Armistice
 4. Starlight
 5. Affirmation
 6. Gone from Grace
 7. Wading in Malcesine
 8. You Beautiful Demon

Line-up:

 • Brenden Dellar – Gitaar
 • Dylan Donovan – Gitaar
 • Anthony Meier – Basgitaar
 • Evan Wenskay – Orgel, keyboards
 • Thomas Dibenedetto – Drums

Links: