Sacred Reich/Iron Reagan – Split-7″

Tja, hoeveel woorden te besteden aan nog geen vier minuten nieuwe muziek? Nou toch nog meer dan je zou denken. Deze split-release van Iron Reagan en Sacred Reich bevat immers de eerste nieuwe muziek van laatstgenoemde band in meer dan twintig jaar. Dat rechtvaardigt wat extra aandacht.

Voor wie het niet meer weet: Sacred Reich was één van de topacts op Dynamo Open Air 1989 en 1990. In de tijd behoorden deze Amerikanen tot de aanstormende tweede generatie thrashbands. Met de ‘Dick Dale-thrashsong’ Surf Nicaragua hadden ze zelfs een soort hit te pakken. Het nummer was steevast terug te vinden in de hoogste regionen van de Vuurwerk 50/65. Deze populariteit werd (deels) verzilverd met de release van The American Way, een goed in het gehoor liggend album dat de tand des tijds best aardig heeft doorstaan.

Door verschuivingen in het muzikale landschap (de opkomst van death metal), maar ook iets minder urgent materiaal op Independent en vooral Heal uit 1996 haakte de band echter wat af. In 2000 gooide het combo dan toch de handdoek om vanaf 2006 met enige regelmaat korte tours te doen, bijvoorbeeld om in Dynamo het twintigjarig jubileum van debuutalbum Ignorance te vieren.

Al die tijd was frontman Phil Rind echter heel duidelijk. We hoefden onze adem niet in te houden: er zou nooit meer nieuwe muziek van Sacred Reich komen! Maar niets zo veranderlijk als een metalmuzikant op leeftijd. Later dit jaar verschijnt er namelijk zowaar een heel album met nieuwe muziek. Verwacht de plaat, passend getiteld Awakening, deze zomer.

Vooruitlopend daarop – en op een Amerikaanse tour met Iron Reagan – brengt de band alvast de albumtrack Don’t Do It Donny uit. Het is een song van nog geen twee minuten, waarvan de titel al veel weg geeft. Ietwat naïef (hij gaat dit nummer echt niet luisteren) wordt de huidige president van de Verenigde Staten beleefd doch dringend verzocht niet de hele wereld naar de klote te helpen. Het politieke engagement van de heer Rind is duidelijk onverminderd aanwezig. Net zo duidelijk is de muzikale lijn van het nummer. Het is een recht door zee kruising van metal en hardcore waarbij de nadruk op het laatste ligt. Het tempo ligt hoog met uitzondering van een korte midtempo break. Kennissen die meer van hardcore dan thrash houden reageerden dan ook enthousiast op het nummer. De thrashfan in mij blijft vooralsnog echter op zijn honger zitten. Als visitekaartje voor het nieuwe album kan Don’t Do It Donny vermoedelijk wel tellen. Toch hoop ik dat Awakening meer zal klinken als een mix van Ignorance en Surf Nicaragua vertaald naar 2019. Weet u wat, luister en oordeel zelf maar!

Okay, deze split trekt dus vooral de aandacht omdat het eindelijk nieuwe muziek van Sacred Reich brengt. De objectieve luisteraar (voor zover mogelijk bij muziek natuurlijk!) zal echter moeten constateren dat Iron Reagan een stuk sterker voor de dag komt. Die band brengt met They Scream een exclusieve track die eenvoudigweg urgenter klinkt. Het is een rap doortikkende song met afwisselende ruige zang en zo’n fijne thrashsolo. De woede spat er werkelijk vanaf. Mijn complimenten heren! Zou muziek een bokswedstrijd zijn, dan zou Iron Reagan deze schijf gewonnen hebben, en niet op punten.

Label:

Metal Blade, 2019

Tracklisting:

 1. Don’t Do It Donny
 2. They Scream

Line-up Sacred Reich:

 • Phil Rind – Vocalen, basgitaar
 • Wiley Arnett – Gitaar
 • Dave McClain – Drums
 • Joey Radziwill – Gitaar

Line-up Iron Reagan:

 • Tony Foresta – Vocalen
 • Landphill Hall – Gitaar
 • Mark Bronzino – Gitaar
 • Ryan Parrish – Drums
 • Rob Skotis – Basgitaar

Links: