Sacred Blood – Alexandros

Sacred Blood – Alexandros
Pitch Black Records, 2012

Een cd over Alexander de Grote, gemaakt door Grieken. Eigenlijk weet iedereen nu al genoeg om een aantal conclusies te trekken. Is het episch? Ja. Gaat het over goden en legeraanvoerders? Ja. Is het bombastisch? Ja. Is het origineel? Neen. Is het slecht? Ook niet. Of slechts af en toe. Het zit er eigenlijk zo’n beetje tussenin. Het grote euvel van deze release is dat het allemaal veel te lang duurt. Nu snap ik ook wel dat je over Alexander véél kan vertellen, maar om nu veertien nummers de tijd te nemen om elke op het slagveld gelaten wind te gaan bespreken, is een beetje te veel van de goden, euhm, het goede. Eigenlijk zijn het er vijftien, maar de korte intro reken ik maar niet mee. De helft korter was al meer dan voldoende geweest.

Muzikaal zit het allemaal wel snor, als je tenminste van epische power metal kan genieten. Wie daar geen boodschap aan heeft gaat een helletocht tegemoet. De liefhebbers mogen iets verwachten dat zich situeert tussen het vroege Manowar en het huidige Virgin Steele. Zowel wat het thema als de muziek betreft ligt dat allemaal in hetzelfde straatje. Slecht is het dus zeker niet, alleen ja… we leven in 2013 natuurlijk. Een beetje metalen krijgsheer heeft dit allemaal al wel eens ergens anders gehoord. Dit is dus een dubbeltje op zijn kant. Mij doet het allemaal teveel aan de eerder genoemde groepen denken. Wie echter een aanhanger is van dit soort uitgesponnen op muziek gezette heldenverhalen, mag de strijdwagen en het zwaard gerust bovenhalen en bij de score zo’n 20 punten bijtellen. Echt alleen iets voor de liefhebbers dus.

Tracklisting:
Sacred Blood - Alexandros

 1. The Warrior’s Scion
 2. The Bold Prince of Macedonia
 3. The Battle of The Granicus
 4. Phalanx Invicta
 5. Marching To War
 6. Golden Shields in the Sky
 7. Death Behind the Walls
 8. New God Rising
 9. Before The Gates of Ishtar
 10. Battlefield Aenaon
 11. The Apotheosis of Alexander
 12. Ride Through the Achaemenid Empire
 13. Heart of the Ocean
 14. Macedonian Force
 15. Legends Never Die

Line-up:

 • Epeios Focaeus – Vocals
 • Polydeikis – Guitars, Synthesizer
 • Jim ‘The Animal’ – Drums

Links:

Sacred Blood – Alexandros

Sacred Blood – Alexandros
Pitch Black Records, 2012

Mythologie en antieke verhalen druipen er gewoon af bij dit heavy metal-trio van Sacred Blood uit Athene. Tijd voor hun tweede full-length Alexandros. De intro The Warrior’s Scion gooit je meteen regelrecht de Oudheid in. This is Sparta!?

Was het dat maar. Niet dat het allemaal erbarmelijk wordt, maar na de intro ervaar je toch een aanzienlijke anticlimax. Erg doffe heavy metal is het geworden met lichtjes een power metal-insteek en een licht symfonische grondlaag die hier en daar wat epische allures meekrijgt. Eigenlijk daalt het epische aspect enorm in waarde doorheen de gewone metaltracks en komt de klemtoon eigenlijk te liggen op een erg doffe variant van Iron Maiden. Niet teveel nagedacht over de basis, maar wel met indrukwekkende Ancient Rites-achtige solo’s. In The Battle of The Granicus (Persian In Throes) voel ik er ook lichtjes wat cadans van Sabaton in sluipen, wat de band eigenlijk beter ligt.

Die pijnpunten blijven eigenlijk terugkeren bij Sacred Blood, hoewel het epische karakter wat verbetert naarmate de lijst aan nummers vordert. De basis blijft te platjes en ongevarieerd, aan de epische normen wordt dan weer wel grondig geknutseld. New God Rising (At The Oracle of Siwa) doet het met sopranenvocalen en zuiderse gitaar-akoestiek en Before The Gates of Ishtar zet die stijl ook verder met interessante cleane zanglijnen. Ook op Battlefield Aenaon zuigen de achtergrondvocalen je volledig mee naar folkloristische werelden, maar de koude realiteit van deze basic heavy/power metal strooit eigenlijk al het roet in het eten.

Het epische karakter van deze band staat dus op punt, maar er mag duidelijk wat meer nagedacht worden over deze droge hap aan metal die er invulling aan geeft. Op The Battles of The Granicus (Persion In Throes) en Ride Through The Achaemenid Empire hoor je ook dat het niet verkeerd zit en dat wat meer kracht in deze basis al wonderen kan doen. Dit is sowieso iets voor fans van het melodische en epische, al moeten fans van Iron Maiden niets van dat kaliber verwachten.

Tracklisting:

Sacred Blood - Alexandros

 1. The Warrior’s Scion
 2. The Bold Prince of Macedonia
 3. The Battle of The Granicus (Persian In Throes)
 4. Phalanx Invicta
 5. Marching To War
 6. Golden Shields In The Sky
 7. Death Behind The Walls
 8. New God Rising (At The Oracle of Siwa)
 9. Before The Gates of Ishtar
 10. Battlefield Aenaon
 11. The Apotheosis of Alexander
 12. Ride Through The Achaemenid Empire
 13. Heart of The Ocean (Nearchus Advancing)
 14. Macedonian Force
 15. Legends Never Die

Line-up:

 • Polydeykis – Guitars, Keyboards, Piano, Soprano Recorder
 • Epeios Focaeus – Vocals
 • Jim – Drums

Links: