Sabrewulf – Mala Suerte

El Paso doet me altijd denken aan twee dingen: de serie Breaking Bad en een station van het populaire bordspel Ticket To Ride. Hartstikke fijne informatie, doen we niets mee. Omdat het hier toch echt over muziek gaat kan ik mededelen dat de band Sabrewulf ook in dat rijtje moet. Het viertal is namelijk afkomstig van deze Texaanse stad en brengt via Petrichor Records zijn re-release uit van het vorig jaar verschenen Mala Suerte, de tweede full-length van Sabrewulf waarbij de invloed van bands als Hypocrisy, Dismember en Entombed er duimdik bovenop ligt.

De verstikkende rit door de gortdroge woestijnen van El Paso duurt alles bij elkaar iets meer dan een half uur. Op Mala Suerte komt het gezelschap na de intro meteen ter zake en blijft doorbeuken tot de laatste seconden verstrijken. De distortion van het HM-2-pedaal staat vol open dat zorgt voor een herkenbaar geluid dat ook een krachtig wapen bleek te zijn bij de grootmachten van vroeger. Een regelmatige bijval van blastbeats, d-beat drumwerk en woeste vocalen zorgt voor de nodige overtuigende aanvulling. Het trucje om te voorkomen dat de muziek als een eenheidsworst gaat klinken lijkt Sabrewulf ook goed onder controle te hebben. Regelmatig horen we tempowisselingen en invloeden uit andere muziekgenres waarmee de Amerikanen de muziek een stuk interessanter laten klinken. Ritual Skin en Marked For Death zijn daar met snoeiharde, corige-breaks en lompheidsfactor tien een goed voorbeeld van terwijl het kort maar krachtige Coffin Nails juist meer richting grindcore neigt. Dit alles zonder de rode draad uit het oog te verliezen. Daarmee is de tweede helft van dit album absoluut karakteristieker dan de eerste helft.

Op die eerste helft horen we Sabrewulf namelijk wat meer op een rechttoe-rechtaan wijze spelen dat zeker in de smaak zal vallen bij de liefhebbers van HM-2-geluid. Tracks als Grave Of Pestilence en Warbreeder staan als een huis en ook de uitvoering laat weinig te wensen over. Met Final Prayer verrast de band op het eerste gedeelte van Mala Suerte nog wel het meest aangezien gastvocaliste Sabrina James zorgt voor een bijzondere invulling van R.E.M.’s Losing My Religion. In een genre als dit, is het niet gemakkelijk om opzienbarend voor de dag te komen aangezien er al zoveel bands zijn die teruggrijpen naar de gloriedagen van de Scandinavische death metal. Sabrewulf weet op zijn tweede album goed overeind te blijven terwijl enkele nummers de grenzen wat breder verkennen. Dat laatste kan nog wel eens veelbelovend gaan uitpakken.

Score:

79/100

Label:

Petrichor Records, 2020

Tracklisting:

 1. Beyond The Gates
 2. Grave Of Pestilence
 3. Warbreeder
 4. Bottom Dweller
 5. Final Prayer (ft. Sabrina James)
 6. Inverted Faith
 7. Ritual Skin
 8. Coffin Nails
 9. Marked For Death
 10. Mala Suerte (ft. Mike Hernandez)

Line-up:

 • David Manriquez – Vocalen
 • Marco Carrillo – Gitaar
 • Albert Morbius – Basgitaar
 • Martin Fullerton – Drums

Links: