Sabled Sun – 2148

Ambient kan ik altijd wel waarderen. Even als alternatief voor het harde, snelle of zware metalgeweld dat over het algemeen mijn speakers mag terroriseren. Je even laten onderdompelen in een minimalistisch instrumentaal scala van geluiden, waarbij de luisteraar zijn fantasie de loop kan laten gaan. En soms helpt de artiest je bij deze fantasie. Dit is ook het geval met 2148 van Sabled Sun, het nieuwste deel uit de 21XX serie. Inmiddels betreft dit het vierde deel uit de reeks, nadat eerder 2145, 2146 en 2147 werden uitgebracht tussen 2012 en 2015. En in die tussentijd werden tevens Signals I tot en met Signals VI de wereld in gelanceerd.  Allen op het befaamde darkambientlabel Cryo Chamber.

Met deze tien releases inmiddels achter zijn naam, mag wel gesteld worden dat Simon Heath erg toegewijd is aan zijn Sabled Sun. Alle albums in zowel de 21XX als de Signals series vormen de soundtrack van het hoofdpersonage dat de toepasselijke titel The Protagonist heeft gekregen. Binnen dit concept ontwaakt The Protagonist in het jaar 2145 uit een cryonische slaap. Wat hem vervolgens treft is een post-apocalyptische wereld waarin de mensheid is verdwenen. Slechts verlaten steden, vervlogen industrie en uitgestrekte landschappen laten littekens zien van weleer. En zo stapt The Protagonist opnieuw door zijn leven om te achterhalen wat er gebeurd is.

Met zijn kille en geheimzinnige sound, bestaande uit drones, zacht pianospel en vreemde geluiden, biedt 2148 een ideale soundtrack voor deze post-apocalyptische staat van de aarde. Mocht het nog gaan sneeuwen deze winter, dan is Sabled Sun zeker een aanrader voor de liefhebber van het genre voor wanneer er even door de sneeuw moet worden gestapt. Maar dan wel in het donker.

 

sabled-sun-2148-sabled-sun-2148
Label:

Cryo Chamber, 2016

Tracklisting:

  1. The Ark
  2. A World Emptied
  3. God Is Binary
  4. Overgrown
  5. Discarded Children
  6. Project Locus Arcadia
  7. Black Void
  8. Uplink
  9. Conceived

Line-up:

  • Simon Heath

Links:

 Score: 70/100