Russkaja – Kosmopoliturbo

De band waar je vrolijk van wordt, heeft een nieuwe plaat, en uiteraard wordt dat beest losgelaten op Wacken Open Air. Het festival biedt met heel wat dronken Duitsers en een behoorlijk internationaal publiek immers het ideale klimaat voor dit Kosmopoliturbo. Kenmerkend aan deze Russen uit Oostenrijk, is dat ze elke plaat wat meer lijken te experimenteren en dat is ook nu weer het geval. Niet altijd met glans geslaagd, maar het maakt dit dikke half uur aan experimentele polka verre van eentonig.

Met opener Hey Road krijgen we meteen het meest traditionele nummer van Russkaja te horen op deze plaat, met behoorlijk wat catchy swingkracht, maar naar mijn gevoel toch nog wat softer dan de band in het verleden was. Wat bovenal verschillend lijkt, zijn de foute momenten op deze plaat. Soms kan het er wel in, maar hier en daar is het toch over de top, zoals de fratsen met auto-tune op Still In Love en de party beat op Alive. Een swinger als Mare Mare met die ludieke Italiaanse vocals kan er dan weer wel in, maar het klinkt wel behoorlijk flauw in de oren, dan gaat het warme La Musica er veel beter in. Het gaat hier haast om een andere band. Extremen kennen deze heren en dame echter wel, want met Chaburaschka (Google tip), Chef De Cuisine en Hello Japan krijgen we twee van de stevigere rockgerelateerde nummers op deze plaat, in zoverre Russkaja ooit stevig kan worden natuurlijk.

De mix met anderstalige en charmante songs werkt ook weer op deze nieuwe full-length, maar toch moet gezegd worden dat de extremen van dit zevental wat te ver gaan hier en daardoor sommige nummers ook gewoon erg flauw kunnen worden. Net zoals op de vorige plaat halen we er de pareltjes uit en plaatsen die in onze persoonlijke Russkaja-hitlijst. Die dikt met Kosmopoliturbo toch gelukkig weer wat songs aan.

Score:

78/100

Label:

Napalm Records, 2017

Tracklisting:

 1. Hey Road
 2. Alive
 3. Still In Love
 4. Hello Japan
 5. Volle Kraft Voraus
 6. Mare Mare
 7. Cheburaschka
 8. La Musica
 9. Chef De Cuisine
 10. Send You An Angel

Line-up:

 • Georgij Makazaria – Zang
 • Dimitrij Miller – Bas
 • Engel Mayr – Gitaar
 • Mia Nova – Viool
 • Rainer Gutternigg – Trompet
 • H-G. Gutternigg – Potete
 • Mario Stübler – Drums

Links: