Runes Order – Fase XIV

Alarmfase veertien is gestart. Runes Order komt namelijk met album nummer 38, genaamd Fase XIV aanzetten. Het project van de Italiaanse Claudio Dondo ontstond in 1988 onder de naam Order 1968. We hebben het hier over kraut/industrial/ambient, waarbij een hoop gastmuzikanten zijn uitgenodigd. Het is muziek die je draait wanneer je in een soort dodelijke centrifuge gestopt wenst te worden van industrial drums, bliepjes, piepjes en geluidseffecten, die je begeleiden op je laatste tocht door het universum.

Fase XIV bevat materiaal dat is opgenomen tussen 2010 en 2017 en is geïnspireerd door oude sci-fi films. Denk bij de muziek aan retro-futuristische ambient. Het album is ditmaal meer geënt op krautrock, zonder de focus op de soundtrackachtige beleving te verliezen. Instrumentale muziek waarbij af en toe wel wat vocale loopjes te horen zijn.

Voordat we opstijgen tot de sterrenstelsels buiten onze melkweg, tellen we af met Altra Entità Biologica. De spacey ambient zet gelijk een buitenaardse sfeer neer, zoals een band als Carbon Based Lifeforms dat ook kan. De raket stijgt rustig op tot het moment dat we de aardse atmosfeer verlaten. Het vervolg blijft in het luchtledige hangen. Esperimento is een zeer minimalistisch experiment dat ons doet zoeven langs de maan en andere mini entiteiten. Op In Fuga Dal Laboratorio trachten we de opgesloten plaaggeest uit het laboratorium te laten ontsnappen. Na een ‘wilde’ tocht langs allerlei uitdagingen wordt de vrijheid teruggevonden en heeft de plaaggeest het ruimteschip verlaten. Tabee, en alle goeds!

Ritorno Ai Boschi Di Tunguska laat de meteoriet voorbij zoeven die weldra De Grote Siberische Explosie zal veroorzaken. In de ambient blijft de explosie uit, maar worden alleen het zoevende karakter van de meteoriet en de kalme respons uit het calamiteitencentrum weergevonden. Alsof we nog niet in complete zenmodus waren, blijken ze er al te zijn! Loro Sono Già Qui! Een verre industriële gitaar zweeft onder pulserende keyboardtonen en sci-fi excerpten. De ogen van de sterren, oftewel Occhi Dalle Stelle voorziet in lichte drums voor de afwisseling. Er lijken nogal wat experimenten gaande te zijn. Il Rettile Sotto La Pelle, of het reptiel onder de huid komt met heuse riffs. We zijn geïnfecteerd!

De enige mogelijke manier om dit lot nog te ontkomen is tot de zon te bidden: Gli Adoratori Del Sole. Het gebed tot intense zonnevlammen mondt uit in een rituele flow. Waar het toe leidt mag Joost weten (Joost help ons even uit de brand!). Voordat we terugkeren naar planeet Aarde rest ons nog de astrale ceremonie op het nummer Cerimonia Astrale. Een mevrouw neuriet bovenop een intrigerende gitaartokkel. En dan is de brandstof op. Voor eeuwig zweeft het raketje nog voort door de ruimte, tot hij ooit het einde van het heelal zal bereiken.

Ik ben speciaal even terug op aarde om dit werkje aan te raden aan liefhebbers van industriële krautambient. Als je bij industrial aan pompen en machines denkt kom je er hier bedrogen uit. Dit is vooral space ambient, gespeeld als soundtrack met industrial invloeden. Ja, het is wat saai af en toe, maar dit bestaat dan ook puur om je te leren ontspannen. Check trouwens ook eens de andere releases van dit minilabel. Ze hebben best wat boeiende dingen.

Score:

75/100

Label:

Terror From Hell Records, 2019

Tracklisting:

1. Altra Entità Biologica
2. Esperimento
3. In Fuga Dal Laboratorio
4. Ritorno Ai Boschi Di Tunguska
5. Loro Sono Già Qui!
6. Occhi Dalle Stelle
7. Il Rettile Sotto La Pelle
8. Gli Adoratori Del Sole
9. Cerimonia Astrale

Line-up:

  • Claudio Dondo – Composities

Links: