Ründgard – Stronghold of Majestic Ruins

We hebben er weer eentje hoor, een Zuid-Amerikaans solo blackmetalproject, ernstig beïnvloed door de oude Satyricon, Burzum, Emperor en Darkthrone. Geen gedoe met eigen geluid en eigen composities, gewoon goed naspelen en uitbrengen die hap. Ründgard komt uit Chili, is eigendom van Lord Valtgryftåke en verdient door alleen al die naam een recensie. Het schreeuwt ‘cliché’, het is allemaal al ontelbare keren gedaan en nagedaan en toch heb ik een zwak voor dit soort bands. Lord Valtgryftåke heeft nog een handvol andere bands, met veelal Noorse albumtitels en bandleden die zichzelf Wampyric Strigoi en Nocturno Bifrous noemen. Dat is toch geweldig? Maar alleen als het uit de tropen komt, Henk de Jong uit Landgraaf komt hier niet mee weg.

Goed, Stronghold of Majestic Ruins is de eerste full length van deze band, al is het met 25 minuten aan de korte kant. Het is niet lastig om de muziek te omschrijven, want we (her)kennen het allemaal. Het afsluitende Die Valdivianischen Schatten is grofweg de 2021 versie van Snø og granskog, het nummer van Darkthrone dat we sinds 1995 al kennen van hun album Panzerfaust. Ik vind het persoonlijk een soort van sport om zoveel mogelijk nummers te herkennen bij dit soort bands. Het nummer Spirits From the Medieval Storms heeft stukken van Satyricon‘s Dark Medieval Times, plus de keyboardsound van Emperor en ook ambient-Burzum hoor je terug. Niet de albums die hij in de gevangenis maakte, maar meer richting Tomhet en bijvoorbeeld Den onde kysten en Han som reiste.

Om een lang verhaal kort te maken, dit is echt helemaal niks nieuws onder de tropische zon, maar wat we horen is wel goed. Meneer Valtgryftåke heeft het in de vingers, nu eens proberen om iets wat minder gedateerd en wat meer originaliteit heeft te produceren.

Score:

70/100

Label:

Mahamvantara Arts, 2021

Tracklisting:

  1. Vollmonddomänen
  2. Descending from the Southern Skies
  3. Visions Through the Grim Tower
  4. Spirits From the Medieval Storms
  5. Die Valdivianischen Schatten

Line-up:

  • Lord Valtgryftåke – Alles

Link: