Ruinas – Resurrekzión

Als we grindcore en Spanje in één adem noemen, denken we aan Haemorrhage, Gruesome Stuff Relish en Machetazo. Omdat aan de samenwerking binnen de laatstgenoemde band sinds 2014 een eind gekomen is, besloot (bas-)gitarist Robert Bustabad om zijn voorliefde voor een gezonde, dagelijkse dosis pleurisherrie niet te begraven, maar een creatieve, nieuwe impuls te geven. Aangezien Ruinas als tweemansband ook grindcore met invloeden uit death metal maakt, mogen we het creatieve overigens gewoon weglaten. We hoeven in de meeste gevallen immers geen ‘galleryplay’ te verwachten van dergelijke kruisbestuivingen. Met Resurrekzión brengen de twee Spanjaarden een vervolg uit op het in de pandemie verschenen debuutalbum Ikonoklasta.

Alvorens dit plaatje wat luisterbeurten krijgt, ben ik nog maar eens in het eerste werk gedoken om mijzelf even in te luisteren, maar Resurrekzión ligt volledig in het verlengde hoor. De rammelende crustproductie dient als fundering en met ronkende gitaren en koekiemonster op zang kun je de uitkomst zelf al snel invullen. Dan is het rechttoe rechtaan Eterno Retorno nog wel te behappen, maar bij het ronduit slordig uitgevoerde Tormenta de Miseria y Muerte en Último Vector vergaat de glimlach al snel. Alsof het tweetal de trein nog moest halen tegen het eind van het opnameproces. Met het titelnummer blijven de twee Spanjaarden nog enigszins overeind, al is het maar omdat Resurrekzión nog wat tempowisselingen en afwisseling bevat. Desalniettemin zal je geen moment op het puntje van de stoel zitten.

Als Ruinas er met Ex Putrefaktio een outro van tweeënhalve minuut achteraan knalt en het helemaal bont maakt door maar liefst zeventien (!) minuten van ieder zijn tijd te verspillen met Lázaro, een gangbang van slechte ideeën en vage muzikale stuiptrekkingen, is de maat vol. Zelfs voor de liefhebber van crust, grindcore en rammelende death zijn er gewoon grenzen hè heren! Kut met Spaanse stoofperen. Ondertussen kijk ik wel ontzettend uit naar de release van Guineapig op dit Italiaanse Spikerot Records. Echter, het label kan dit duo missen als kiespijn.

Score:

40/100

Label:

Spikerot Records, 2022

Tracklisting:

  1. Eterno Retorno
  2. Tormenta de Miseria y Muerte
  3. Último Vector
  4. Resurrekzión
  5. Ex Putrefaktio
  6. Lázaro

Line-up:

  • Robert Bustabad – Zang, basgitaar, gitaar
  • Angel – Drums

Links: