Roth – Nachtgebete

Wat hebben Johnny de Mol, George W. Bush, Daley Blind en Quintin Roth met elkaar gemeen? Ze hebben allemaal een bekende vader en treden in zijn voetsporen. Met wisselend succes overigens. Lukt het Quintin uit de schaduw van zijn vader M. Roth (bekend van zijn werk met Eisregen, Eisblut en Marienbad) te treden?

Aan de hoeveelheid nummers en de manier waarop deze verpakt zijn zal het zeker niet liggen. De zestien nummers zijn verdeeld over twee cd’s en verpakt in een mooie digipack. Daarvoor pakt de jongste telg uit het geslacht Roth alvast bonuspunten. In Duits was ik vroeger op school nooit heel goed maar uit de titels van de nummers is alvast wel op te maken dat Roth jr. een weinig positief wereldbeeld heeft.

En de muziek: die bestaat inderdaad uit rock met een duister en licht industrieel randje. Het geluid is gortdroog. Met name waar het de drums betreft valt niet op te maken of er een echte drummer of een elektronische variant meedoet op Nachtgebete. Kwestie van smaak of dit je ding gaat zijn. In vrijwel alle nummers waart een Rammstein-sfeer. Pessimisten zullen zeggen dat het jatwerk is. Optimisten spreken van een goede invloed. Ikzelf had liever wat meer originele klanken in de composities gehoord. Een nummer als Ein Nachtgebet laat horen dat Quintin echt wel iets moois (en origineels!) kan componeren.

Quintin componeerde Nachtgebete in zijn eentje. We zullen het jeugdig enthousiasme of een ongeslepen diamant noemen. Een volgende keer zou het verstandig zijn de composities door een kritische derde partij te laten beoordelen alvorens een keuze te maken. Nu is zestien nummers Roth iets teveel van het goede. Onderstaand cijfer is dan ook vooral bedoeld om muzikaal vlak een stijgende ontwikkeling in gang te zetten. Daley Blind scoorde in zijn eerste wedstrijd als prof toch ook geen hattrick? Nou dan!

Score:

67/100

Label:

Massacre Records, 2021

Tracklisting:

CD 1

 1. Eishauch
 2. Schrei für mich
 3. Kopf ab
 4. Was mir bleibt
 5. Mein Blut auf deiner Haut
 6. Ein Loch ist ein Loch
 7. Ein Nachtgebet
 8. Das Leben ist ein krankes Spiel
 9. Gleichklang
 10. Meine Welt
 11. Hautnah
 12. Bevor ich geh

CD 2

 1. Weine Nicht
 2. Schluck um Schluck
 3. Ein kleines Stückschen Ewigkeit
 4. Doktor Fleisch

Line-up:

 • M. Roth – Zang
 • Quentin Roth – Gitaar, basgitaar, drums

Links: