Rosa Sparks – Social Distancing

Het spook met de kroon waart door de hele wereld. Het zal dan ook geen verassing zijn dat ook Portugal een bezoek heeft gehad van deze nare entiteit. De nieuwe formatie Rosa Sparks grijpt de pandemie aan om een wat diepere maatschappijkritiek te uiten. Wat zou je anders verwachten met een bandnaam als deze?

In EP laten de vier heren een klein aspect zien van wat ze in hun mars hebben. Het openingsnummer No More neigt meer naar de rockkant van het punkrockspectrum. De gitaarloopjes doen me een beetje denken aan Rage Against the Machine, maar dan zonder het venijn. De tekst is rechttoe rechtaan. Gemeenplaatsen als ‘this system must die’ en ‘no more lying’ vliegen je om de oren. Je hoort goed dat de bandleden veel plezier hebben in de muziek die ze maken. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat ze staan te popelen om in een livesetting hun kunsten te laten zien.

Silence is muzikaal gezien wel een oké nummer, alleen is de zang dusdanig vreemd ingezongen en gemixt, dat het het nummer op sommige momenten wat onderuit haalt. Wederom horen we de invloed van Rage Against The Machine. Ditmaal in de vorm van een glad funky intermezzootje. Het nummer gaat over het effect op de armen en geïsoleerden die door de grote ‘C’ nóg armer en geïsoleerder geraakten. Maar eigenlijk is het natuurlijk een aanklacht tegen het feit dat dat deze verschillen überhaupt bestaan.

It’s Time To Change is een nummer dat, als hij íets anders zou zijn afgemixt, makkelijk in de soundtrack van één van de Tony Hawk’s Pro-Skater games zou hebben gepast. Hoewel alle elementen aanwezig zijn: hoekige riffs, een hoge meezingfactor en een lekker tempo, mist de track net de gutspa die het nodig heeft. Wederom treffen we hier een punkrockgemeenplaats die vol uit het hart komt: ‘It’s time to change your life’.

De EP sluit af met Pay. Het is een aangenaam nummer dat zelfs een vleugje surf bevat. Het is echter ook een nummer dat makkelijk op de achtergrond verdwijnt doordat er iets te weinig afwisseling in zit. Rosa Sparks presenteert hier een prima eerste EP. Met wat meer venijn en een scherpere mix zou dit zeker nog wat kunnen worden!

Label:

Rosa Sparks Records, 2020

Tracklisting:

  1. No More
  2. Silence
  3. It’s Time
  4. Pay

Line-up:

  • Frederico Oliveira – Vocalen
  • Ricardo Barriga – Gitaar
  • Ricardo Delgado – Bass
  • João Ingram – Drums

Links: