Rorcal – Creon

Rorcal – Creon

Lost Pilgrims Records, 2016

Het Zwitserse Rorcal is een steeds vaker gehoorde naam in post-metal kringen. Met recht, want het nieuwe album Creon is een ijzersterke schijf geworden, die bovendien bijzonder consistent is. Het wijkt echter erg af van standaard post-metal, met slechts de vocalen en enkele instrumentale elementen die blijk geven van dit genre. Voor mij is dit gewoon black metal, zij het dan niet van de orthodoxe soort. Hoe dan ook, loodzwaar is het zeker met een uitermate neerslachtige atmosfeer.

Het is een conceptalbum geworden, gebaseerd op Creon van Thebe, een personage uit Sophecles’ Antigone. Het album wordt geopend met ?????????? (Polyneikes is de neef van Creon), dat er niet bepaald doekjes om windt, de donkere striemende riff die wordt ingezet is een voorteken van al het geweld dat ons tegemoet komt. Rorcal maakt gebruik van uitgebreide composities en het album telt maar vier nummers, dit ondanks de bijna vijftig minuten speeltijd. De dynamiek gedurende die vijftig minuten komt vooral bij de drums vandaan, want de gitaarpartijen schuren op bijna epische wijze door zonder op te houden.

Het eindresultaat is een gitzwart plakkaat van teer, dat aan je blijft plakken en haast onmogelijk is af te schudden. De vocalen mogen dan wat cliché zijn; de riffs maken het meer dan goed. De onophoudelijke agressie kan op den duur monotoon worden, maar het zou me niets verbazen als dit uiteindelijk de bedoeling was van de band: een uitzichtloze atmosfeer creëren, waarin de luisteraar is overgeleverd aan de continue geseling die de band produceert.

Post-metal, black metal: wat maakt het uit? Het staat buiten kijf dat Rorcal met Creon een in en in zwart werk heeft geproduceerd. Laat die duisternis je overspoelen, want het album is de moeite meer dan waard. Wederom sterk werk van deze Zwitserse band, dat de mogelijkheid heeft om een breed publiek aan te spreken met dit album..

Tracklisting:
 Rorcal - Creon

  1. ??????????
  2. ????????
  3. ?????
  4. ????????

Line-up:

  • Bruno da Encarnacão – Bas
  • Ron Lahyani – Drums
  • Diogo Almeida – Gitaar
  • JP Schopfer – Gitaar
  • Yonni Chapatte – Vocalen

Links: