Rongeur – Glacier Tongue

Noorse sludge/post-metal uit Oslo. Ik verwacht me aan diepe gitaren en een kwade, veel te blonde Noor die depressieve teksten over zijn publiek braakt. Of dit hoop ik toch te horen. Ik ken deze band totaal niet en hij lijkt me vooral in het eigen thuisland matig succes te kennen. Platenmaatschappij Fysisk Format deed in ieder geval de moeite om de bands nieuwe album naar onze redactie te sturen, dus het minste wat we kunnen doen is deze eens beluisteren natuurlijk.

En of er aan verwachtingen wordt voldaan! Dit sludge-trio brengt wat het belooft hoor. Vanaf Nixonian Echoes tot en met Underachiever krijgen we diepe, scherp geslepen en energetische noise/sludge te horen. De band lijkt vooral zijn woede uit te schreeuwen over wat er allemaal misloopt in de wereld. Nou, aangezien er behoorlijk veel misloopt, hebben deze Noren hun handen vol natuurlijk. Vooral op het heftige Winning Days voel je de ontreddering, kwaadheid en ontgoocheling in de stem van zanger Jon. Muzikaal draait alles rond diepe riffs uiteraard. Vooral deze op Naileater springt me positief in het oor. De band brengt vaak ultrakorte nummers, geheel passend bij de bijna hardcore-achtige stijl van de muziek.

Ik schrijf hardcore, maar dit is en blijft een sludgeband hoor. Dit komt het best tot uiting in de afsluitende track van het album. Underachiever is wat mij betreft de luistertip. Lekker uitgesponnen sludge, slepende gitaren en een zich hees roepende zanger. Een aanrader voor iedereen die van het genre houdt. Een ware soundtrack voor miserie en fysieke pijn. Ken je dat gevoel? Wanneer je in het donker door de kamer loopt en op een LEGO-blokje stapt? Wel, zanger Dag Ole Huseby loopt meer dan zes minuten van LEGO-blok op LEGO-blok. Reken maar dat hij er kwaad om wordt.

De hele plaat duurt iets langer dan dertig minuten, maar dat zou je als luisteraar niet zeggen. Mede door de vaak korte nummers schiet deze Glacier Tongue namelijk als een raket vooruit. Totaal het tegenovergestelde van wat je van een gletsjer verwacht eigenlijk. Het album was niet altijd even onderhoudend, maar levert af en toe wel hele leuke muziek af. Vooral Underachiever zal me op positieve wijze bijblijven. Het is Sinterklaas geweest natuurlijk. Veel kans dat de woonkamer vol LEGO-blokken zal liggen. Uitkijken geblazen! Kom niet tegen wat zanger Dag Ole moest verduren, al klinkt het zo leuk om op te luisteren. Glacier Tongue van het Noorse Rongeur.. als je fan bent van bands als High On Fire zou ik je deze echt wel durven aanraden.

Score:

79/100

Label:

Fysisk Format, 2021

Tracklisting:

 1. Nixonian Echoes
 2. Winning Days
 3. Years Of Withering
 4. Gutter Marathon
 5. Kurt’s Last Will
 6. Brace
 7. Naileater
 8. Underachiever

Line-up:

 • Dag Ole Huseby – Basgitaar, zang
 • Jon Dahl Tveter – Drums, zang
 • Audun Gjelstad Jakobsen – Gitaar, zang

Links: