Rome – The Lone Furrow

Neofolk uit de Benelux, want we vergeten we vaak dat Luxemburg ook tot ons landentrio behoort. Het aantal releases van het soloproject van Jérôme Reuter, Rome, is eigenlijk niet meer bij te houden. De man heeft een enorme drive en blijft bij Trisol Music Group albums bij de vleet produceren. Dit keer doet hij er een schepje bovenop met enkele welklinkende namen uit de extreme metalwereld.

Niet dat je dat eigenlijk zou denken na een eerste luisterbeurt. The Lone Furrow klinkt typisch zoals je mag verwachten van dit project. Nummers die wat balanceren tussen folklore met een geschiedkundige marcheervibe (Tyriat Sig Tyrias) of zwartgallige akoestiek (The Angry Cup, Kali Yuga über alles) enerzijds en wat lieflijkere kampvuurtracks (The TwainOn Albion’s Plain) anderzijds. Ook hier en daar met een track die wat zweverig en diepzinnig overkomt, zoals The Lay of Iria. Knap gebracht met de hulp van J.J. van Harakiri for the Sky. 

Dit alles is voorzien van de nodige samples (zelfs refererend aan de Netflix-serie Dark) en met wat sterren in het veld om een extra impuls te geven aan de plaat. Zo duikt Alan Averill van Primordial op in Ächtung, Baby! en Nergal van Behemoth in The Angry Cup. Beide nummers passen perfect bij de heren, met een ietwat donkerdere setting bij de track van Darski en wat epischer lijnen bij het nummer van Averill. De track met Joseph van Pallbearer is echter verwaarloosbaar kort. Zelf ben ik compleet weg van de track Palmyra waar ik spontaan een Jacques Brel-gevoel krijg. Geweldig, deze nostalgie en diepgang.

Leuke bijdrages van klinkende namen, maar eigenlijk had het zonder ook allemaal prima geweest. Reuter toont opnieuw de akoestische diepgang en historische sensatie die hij met dit project weet te bereiken en de balans tussen de nummers zit meer dan goed. Neofolkfans moeten hem in huis halen, net als de rest van zijn discografie.

Score:

80/100

Label:

Trisol Music Group, 2020

Tracklisting:

 1. Masters of the Earth
 2. Tyriat Sig Tyrias
 3. Ächtung, Baby!
 4. Making Enemies in the New Age
 5. The Angry Cup
 6. The Twain
 7. Kali Yuga über alles
 8. The Weight of Light
 9. The Lay of Iria
 10. On Albion’s Plain
 11. Palmyra
 12. Obsidian

Line-up:

 • Jérôme Reuter – Alles

Links: