Rome – Le Ceneri Di Heliodoro

Zo gaat dat onder collega’s, de een is niet in de stemming voor onsamenhangende herrie en ruilt het in voor op het eerste gehoor mierzoete neoklassiek. Rome is binnen het genre ongetwijfeld geen onbekende meer. Jérôme Reuter timmert al meer dan tien jaar aan zijn weg en heeft handenvol releases voortgebracht met dit project. Er kwam van Rome nog niets voorbij op Zware Metalen, maar voor de fans van het genre en voor al wie van heldere keelklanken en zoetmelancholische gitaarpartijen houdt, is dit toch wel een aanrader.

Toch blijft het hier en daar een twijfelgeval of dit wel thuishoort op deze site. Dit klinkt wel erg vaak popperig en is over vrijwel de gehele lijn mierzoet, maar Reuter weet diepgaande nummers te brengen met doordachte lyrics en een zanglijn die toch wel wat afwijkt van de popnorm. Een melancholie in het vaarwater van Anathema ten tijden van Alternative 4 overvalt me hier en daar wel eens, maar door de zachte gitaarakkoorden overkomt je eerder een ontspannen gevoel en is dit niet bitter en intens treurig. Een golf van vrij Amerikaans aanvoelende Nick Cave melancholiek met andere talen erbij.

Zachte en diepgaande kampvuurnummers, als je wilt, met heel wat harmonie en warmte gebracht, maar zonder dat het té plakkerig wordt. Dit nieuwe materiaal van Rome kan er bij mij binnen als koek, met uitzondering van de new wave die hier en daar naar boven komt. Dit is echter ongetwijfeld niet iets waar het merendeel van de lezers ligt op te wachten. Dat gezegd zijnde, heeft deze prima band toch eens een review gekregen bij dit digitale metalblad dat buiten de lijntjes kleurt en stiekem krijgt het zelfs een welverdiende hoge score voor sfeer en gezelligheid.

Score: 

80/100

Label:

Tristol Music Group, 2019

Tracklisting:

 1. Sacra Entrata
 2. A New Unfolding
 3. Who Only Europe Know
 4. The West Knows Best
 5. Feindberührung
 6. Fliegen Wie Vögel
 7. One Lion’s Roar
 8. Black Crane
 9. La fin d’un Monde
 10. The Legion of Rome
 11. Uropia O Morte
 12. Desinvolture

Line-up:

 • Jérôme Reuter – Alles

Links: