Roderick Van Den Brink – Sleeping Giants

Is het megalomaan of gewoon praktisch om je eigen naam voor je band te gebruiken? In het geval van Roderick Van Den Brink denk ik het laatste, want het bekt niet echt lekker voor alternatieve metal/rock. Maar ach, Devin Townsend kan het ook, dus waarom niet? Alle kritiek op de naam terzijde, heeft dit soloproject wel een erg gave en nobele insteek. Buiten dat de muziek lekker knalt – maar daar komen we zo toe – is dit een non-profit soloproject. Alle opbrengsten van de Sleeping Giants-EP gaan naar het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Deze organisatie betaalt de sportcontributie/lesgeld van gezinnen met geldzorgen in Nederland zodat alle kinderen, ongeacht de thuissituatie, zich optimaal kunnen ontwikkelen. In 2020 zijn er zo meer dan 70.000 kinderen geholpen geweest. Deze inzet voor gelijke kansen vormt meteen ook de inspiratie voor de nummers en dit idee kwam tot hem tijdens de tweede lockdown van de coronacrisis.

Zo’n soloproject is echter uitzonderlijk een echt soloproject en vaak zijn er interessante gasten. Zo speelt Philip Strand (Normandie) toetsen en leent hij ook zijn stem uit aan opener Wake Up. YouTuber en gitarist Nik Nocturnal glorieert dan weer met een gitaarsolo. De overige instrumenten en zang zijn van Roderick. Sleeping Giants vindt zijn invloeden bij Bring Me The Horizon, Erra, Linkin Park, Beartooth en Architects. Ik vind het echter sterk trekken op de singletjes van VOLA.

Sleeping Giants bevat vier toegankelijke nummers met een alternatieve insteek. Qua songstructuren of riffs is het niet uitzonderlijk, maar het zijn wel vier sterk geschreven nummers. De instrumenten effenen het pad voor de zang die er bovenuit springt. Ook hier komen de gelijkenissen met VOLA weer aan bod. Het is niet zozeer het stemtimbre, maar de manier van zingen, melodiekeuze en de plaatsing van de zang in de mix die hard aan VOLA doet denken. De productie is overigens professioneel te noemen en is verrassend goed voor een Nederlandse soloartiest. Niks op aan te merken, dit kan internationaal mee.

De nummers dan, Wake Up is veruit het makkelijkst en de titel vormt zeer voorspelbaar de ‘hook’ in het refrein. De synths houden het interessant en de bas komt even piepen in de meer dan puike bridge. De intro van Sleeping Giants begint met een overstuurde staccato bas – zoals de moderne progbands het graag hebben – ondersteund door smaakvolle toetsen en een veel te lekkere drumbeat. Het refrein is echter een beetje verplicht gemakkelijk. Buried Alive is het meest beïnvloed door de recente Bring Me The Horizon met wat meer elektronische tussenstukken, opzwepende ritmes en ook weer een groot, gemakkelijk refrein. Afsluiter The Mountain ligt me het lekkerst in het gehoor en vooral het smaakvolle piano-intermezzo in de brug.

Roderick Van Den Brink geeft een fantastische eerste indruk met Sleeping Giants. De productie is top, de nummers zijn sterk geschreven en hij bezit meer dan genoeg muzikale kwaliteit om topwerkjes te maken. Omdat deze EP dan ook nog eens voor het goede doel is en van eigen bodem is, is het geen doordenker om deze aan te raden. Hopelijk wordt er op toekomstig materiaal iets meer geëxperimenteerd en afgeweken van het verplichte structuurtje. In dat geval hebben we een nieuwe topper van eigen bodem.

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Wake Up
  2. Sleeping Giants
  3. Buried Alive
  4. The Mountain

Line-up:

  • Roderick Van Den Brink – Zang, gitaar, basgitaar, drums
  • Philip Strand – Toetsen, zang

Link: