Robby Valentine – The Alliance

Begin jaren negentig scoorde Robby Valentine een enorme hit met Over And Over Again, de eerste single van zijn debuutalbum. Een vliegende start van een veelbelovende carrière voor Robby. Het succes blijft op navolgende albums echter uit, mede als gevolg van veranderende trends in het muzikale landschap en de weigering van Valentine om zich aan te passen. Waar we Robby Valentine in Nederland uit het zicht raken, blijft hij in Japan onverminderd populair.

Na de release van zijn tiende album Bizarro World bleef het stil rondom de multi-instrumentalist. Hij kampte met een writer’s block en werd in 2016 getroffen door een ernstige ooginfectie. Hierdoor raakte hij driekwart van zijn zicht kwijt en werd hij gedwongen om te leren omgaan met deze handicap. Desondanks heeft hij zijn nieuwe album The Alliance grotendeels zelf ingespeeld en opgenomen.

Muzikaal blijft Valentine trouw aan de invloeden op zijn nieuwste album. The Alliance staat bol van de symfonische rock die refereert aan bands als Queen, ELO, Beatles en The Baby’s. Na het instrumentale The Alliance Theme start het album matig met het flauwe – aan Kensington herinnerende – Judgement Day. Gelukkig volgt een snel herstel met het navolgende Black Dog, waar we in het refrein worden getrakteerd op de Queen-esque koortjes waar Valentine zo graag gebruik van maakt.

Echt los gaat het album echter pas vanaf het springerige Sons Of America, waar invloeden van Kiss (Detroit Rock City), ELO en Beatles (sgt. Pepper) door de blender gaan. Running On Empty doet vervolgens weer erg aan Muse denken. Zo is het gedurende het hele album een feest der herkenning van invloeden, waarmee Robby Valentine toch ook weer een eigen geluid weet te smeden. Een geluid dat wellicht voor de gemiddelde Zware Metalen-bezoeker te poppy is, maar wie de stadionrock van de jaren zeventig en tachtig kan waarderen, moet deze plaat zeker een kans geven.

Score:

75/100

Label:

Valentine Music Productions, 2018

Tracklisting:

 1. The Alliance Theme
 2. Judgement Day
 3. Black Dog
 4. Sons of America
 5. Running on Empty
 6. Eleanor Robyn
 7. Soldiers of Light
 8. The Bitter End
 9. Masters of Our Mind
 10. Remember Who You Are

Line-up:

 • Robby Valentine – Alles

Links: