Rob Zombie – The Lunar Injection Kool Aid Eclipse Conspiracy

Wij gaan ver terug, Rob Zombie en ik. De eerste kennismaking was nog met zijn White Zombie en het magnum opus van die band: Astro Creep 2000: – Songs of Love, Destruction and Other Synthetic Delusions of the Electric Head uit 1995. Een gruwelijk goed album met louter gruwelijk goede nummers en een waanzinnige uitschieter: More Human than Human. De buren hebben ervan genoten, of ze nu wilden of niet.

Zombie ging solo en werd een grote meneer in de Verenigde Staten, ook als filmregisseur. Het eerste soloalbum, Hellbilly Deluxe, was een goed vervolg op het White Zombie-tijdperk. Opvolger The Sinister Urge kon er ook prima mee door, maar de stijgende lijn in kwaliteit vlakte wel af. Het manco van de Rob Zombie-platen kwam al snel aan de oppervlakte: ze duren kort (alleen Hellbilly Deluxe 2 duurt 54:10 minuten, de rest tikt de  40 minuten niet eens aan, met het voorlaatste The Electric Warlock Acid With Satanic Orgy Celebration Dispenser en zijn 31:23 als dieptepunt) en dat zou op zich nog niet zo erg zijn als ze niet vol stonden met geluiden en fragmenten om de freakshow die Rob Zombie in zijn hoofd heeft over te brengen en er dus minder plek is voor muziek.

Wat ook niet helpt: de kwaliteit van de platen neemt af. De licht-industriële nummers zijn af en toe nog best wel pakkend, maar lijken in het algemeen ook nogal op elkaar. Zombie en ik raakten dus meer op elkaar uitgekeken, al zal hij daar zelf weinig van hebben gemerkt. Maar goed, in de liefde verdient iedereen een nieuwe kans en dus pak ik album zeven maar eens op. The Lunar Injection Kool Aid Eclipse Conspiracy… en voor je het weet zijn we alweer een half album verder. Zombie brengt tegenwoordig een vette southernrocklaag over z’n muziek en dat zorgt weliswaar voor een lekkere groove, nekpijn krijg je er niet van. Noemenswaardig is het allemaal niet, of het moet het refreintje van The Ballad of Sleezy Rider zijn, maar dan wel in negatieve zin: Rama-lama, rama-lama-loo/Rama-lama, rama-lama-loo. Tekstueel is de muziek van Zombie nooit Nobelprijswaardig geweest, maar dit is wel weer het andere uiterste.

18th Century Cannibals, Excitable Morlocks and a One-Way Ticket on the Ghost Train is het eerste nummer dat blijft hangen dankzij de afwisseling tussen zacht en hard. The Eternal Struggles of the Howling Man kruipt vervolgens naar het betere materiaal van de voorgaande Zombie-platen, al is dat ook omdat ik zo langzamerhand wel eens wil dat er een goed nummer voorbij komt. Helaas kan ik zelfs op mijn meest optimistische dag met drie speciaalbiertjes in mijn mik niets maken van het akoestische intermezzo The Much Talked Of Metamorphosis en dan zijn we alweer twee nummers verder voordat er met het venijnige Shake Your Ass-Smoke Your Grass eindelijk weer eens iets is waarvan je zegt: ‘Nou, da’s best een lekker nummertje’, al moet je je afvragen of je als 56-jarige nog aan kunt komen met: Come on, well, everybody, It’s time to feel alright/Come on, well, everybody, It’s time to feel alright. Mede-gecomponeerd door gitarist John 5 nota bene: toch ook geen kleine jongen.

Boom-Boom-Boom is zowaar een positieve uitzondering op dit album: een traag dreigend nummer met lekker bluesy gitaarspel van de heer 5. Zonder de beat had Nergal het zomaar op kunnen pakken voor zijn Me and That Man. Maar we zijn niet in Polen, we zijn in Zombieland en daar levert Rob nog twee nummers af: Get Loose (dat het bespreken niet eens waard is) en Crow Killer Blues. Dat laatste nummer begint veelbelovend maar gaat uit als een nachtkaars. Net als dit hele album, net als mijn relatie met Rob Zombie.

Score:

55/100

Label:

Nuclear Blast, 2021

Tracklisting:

 1. Expanding the Head of Zed
 2. The Triumph of King Freak (A Crypt of Preservation and Superstition)
 3. The Ballad of Sleazy Rider
 4. Hovering Over the Dull Earth
 5. Shadow of the Cemetery Man
 6. A Brief Static Hum and Then the Radio Blared
 7. 18th Century Cannibals, Excitable Morlocks and a One-Way Ticket on the Ghost Train
 8. The Eternal Struggles of the Howling Man
 9. The Much Talked of Metamorphosis
 10. The Satanic Rites of Blacula
 11. Shower of Stones
 12. Shake Your Ass-Smoke Your Grass
 13. Boom-Boom-Boom
 14. What You Gonna Do with That Gun Mamma?
 15. Get Loose
 16. The Serenity of Witches
 17. Crow Killer Blues

Line-up:

 • Rob Zombie – Vocalen

Links: