Riverside – Eye Of The Soundscape

Dat Marius Duda geen spiegel in duizend stukjes heeft laten vallen, blijkt niet uit het aantal tegenslagen dat de beste man gehad heeft het afgelopen jaar. Zo is zijn huwelijk op de klippen gelopen met zijn echtgenote en verloor hij zijn vader. Daar kwam ook nog het onverwachte overlijden van gitarist Piotr Grudzinski bij. Zware tijden dus voor Marius en de rest van de band.

Riverside is na deze moeilijke periode met een prachtig muziekstuk op de proppen gekomen, namelijk Eye Of The Soundscape. Het dubbelalbum bevat een aantal nummers van reeds bestaande Riverside albums. Zo zijn Night Session – Part 1 & 2 bonusmateriaal van Shrine of a New Generation. Met Heavenland, Return, Aether, Machines en Promise is de volledige bonusdisc van Love Fear And The Time Machine aanwezig op Eye Of The Soundscape. Daarnaast bevat de plaat remixen van Rapid Eye Movement en een mix van Rainbow Trip.

Verwacht geen prog rock van de mannen uit Polen, want kenmerkend voor alle nummers van deze plaat is de ambient- en soundscape-achtige sfeer. Bij tracks als Where The River Flows en de mix van Rapid Eye Movement kun je heerlijk wegdromen. Shine heeft daarentegen wat meer bite, met aanstekelijke gitaarsectie van de veel te vroeg overleden Piotr Grudzinski. Alles op deze plaat draait om sfeer, ritmische geluidsstromen en hypnotiserende soundscapes, wat in alle nummers sterk vertegenwoordigd is. Perfecte plaat dus voor op een luie zondag.

Het materiaal van de plaat heeft de band voor de afgelopen vier jaar bewaard, tot op dit moment. Riverside zegt dat dit album een afsluiting is van een bepaald hoofdstuk. Ik ben dus benieuwd wat we in de toekomst gaan horen van deze uitstekende band uit Polen.

Het album is een eerbetoon van de band aan de overleden gitarist Piotr Grudzinski. Riverside heeft besloten om als trio verder te gaan.

Label:

Inside Out, 2016

Tracklisting:

Disc 1

 1. Where The River Flows
 2. Shine
 3. Rapid Eye Movement (2016 mix)
 4. Night Session – Part One
 5. Night Session – Part Two

Disc 2

 1. Sleepwalkers
 2. Rainbow Trip (2016 mix)
 3. Heavenland
 4. Return
 5. Aether
 6. Machines
 7. Promise
 8. Eye Of The Soundscape

Line up:

 • Mariusz Duda – Vocalen, Bas
 • Piotr Grudzinski (1975 – 2016†) – Gitaar
 • Piotr Kozieradzki – Drums
 • Michal Lapaj – Keyboard

Links:

Score:

75/100