Rituals of the Oak – Mark III

Het heeft maar liefst vijf jaar geduurd, alvorens het uit Australië afkomstige Rituals of the Oak met een nieuw album op de proppen is gekomen, na Come Taste the Doom. Een relatiebreuk binnen de band, een drummer die tussentijds naar New York is verhuisd en een stukje gemotiveerdheid om alles af te maken, zijn daar de hoofdoorzaken van geweest. Met Mark III is er nu dan toch, hoe toepasselijk, het derde album.

Wie hoopt op een nieuw, mooi en op doom geörienteerd album, zal helaas bedrogen uitkomen. Opener Abremalin Squares is wat dat betreft de enige, echte uitzondering. Een ouderwetse, lekker trage riff, met daar overheen de volle en heldere vocalen van Sabine Hamad. Met We Remain krijgen we een deels akoestisch nummer, met daarbij ook nadrukkelijk het gebruik van een orgel. Dat geeft al een aardige ‘trendbreuk’, maar het navolgende Game of Tears blijkt een funknummer(!), met een stevige popinslag(!) te zijn. Deze klap ben ik niet echt teboven gekomen, zeker ook omdat het navolgende Woman ook funky is, zij het wel met een heavy tussenstuk. I’m so Down geeft daarna perfect het gevoel van uw recensent aan. Neemt niet weg, dat dit nummer wel een buitengewoon stukje muziek is. Beginnend als bluesy nummer, schakelt het na een middeleeuws tokkelend  middenstukje over op een dreigende, duistere en vooral langzame climax. Een indrukwekkend nummer, dat zeker wel. The Northern Wall kan betiteld worden als een ballad met veel heavy momenten, maar weet geen blijvende indruk achter te laten. Afgesloten wordt met Sorceress, een leuk uitgevoerde cover van Fates Warning. Zo krijgen we ook nog wat old school heavy metal voor onze kiezen.

Mark III is een, vooralsnog, alleen digitaal verkrijgbaar album geworden, dat muzikaal alle kanten op gaat. Zeer zeker een teleurstelling voor de doomfans van de eerste twee albums. Neemt niet weg dat Rituals of the Oak prima staat te musiceren. Maar toch, funknummers op een metal-album kan gewoon niet! Dat weegt dan ook zwaar door in het eindcijfer, dat ik met pijn in het hart moet uitdelen. Rituals of the Oak lijkt verloren voor de doom metal, en ook dat doet pijn.

Score:

58/100

Label:

Eigen beheer

Tracklisting:

 1. Abremalin Squares
 2. We Remain
 3. Game of Tears
 4. Woman
 5. I’m so Down
 6. The Northern Wall
 7. Sorceress

Line-up:

 • Sabine Hamad – Zang
 • Shane Linfoot – Gitaar
 • Dale Harrison – Bas
 • Matthew Shriffer – Drums

Links: