Rise Of The Northstar – Showdown

Wie dacht dat alleen Gojira records kan vestigen in Frankrijk als het gaat over aantallen in streams op Spotify, die heeft het mis. Ook de cross-overformatie Rise Of The Northstar wist met de single Heres Comes The Boom – afkomstig van The Legacy Of Shi (2018) – een magische grens van twintig miljoen te doorbreken. Toch zal het vijftal bij velen van jullie geen belletje doen rinkelen. Het kwintet heeft er maar liefst vijf jaar over gedaan om een opvolger uit te brengen van die plaat uit 2018 en levert traditiegetrouw geen half werk af. Wie het gezelschap reeds kent weet dat niet alleen de muziek, maar ook de inspiratie uit Japanse manga weer centraal staat én dat de marketing rondom dit Showdown weer tot in de puntjes verzorgd en voorbereid is. Zo krijg je bij aankoop van deze nieuwe plaat één van de velen gelimiteerde collectiekaarten, worden de teksten in het Engels én Japans aangeleverd en kun je zomaar één van de drie uitverkorenen zijn die daarbovenop nog een exclusieve gouden (Northstar) ring wint.

Toch gaan we het nu vooral over muziek hebben en dat kan ook met de circa veertig minuten aan nieuw materiaal. Johan Meyyer zorgt voor de mix van dit album en deed dat eerder voor Gojira. Over de productie is dan ook erg weinig te klagen. Ook Rise Of The Northstar laat tijdens de intro The Anthem meteen horen dat we weer mogen rekenen op een warme douche. Aan de mix van nu-metal, rap en hardcore is namelijk geen steek gewijzigd. Die constatering zorgt ervoor dat we tijdens Showdown, Clan en Raijin weer een fijne combinatie van opzwepende ritmes en hoekige gitaarriffs krijgen, ondersteund door moshparts, gangvocalen met een Frans accent en ophitsende zanglijnen van Vithia. Wanneer het tempo wat omhoog gaat resulteert dat in urgente songs zoals Third Strike (hallo Slipknot), het thrashy Golden Arrow en het herkenbare Shogun No Shi. Die herkenbaarheid krijgt vooral houvast door de makkelijk in het gehoor liggende en simpel beklijvende zanglijnen tijdens de refreinen, iets wat nog sterker het geval is met het P.O.D.-achtige One Love. De eerste single van Showdown blijft na één luisterbeurt al in je kop hangen. Tel daar continu nog wat goed te versmaden breakdowns bij en een pak heavy powerchords die je ieder nummer mee op sleeptouw nemen en je weet dat dit weer Rise Of The Northstar ten voeten uit is.

Showdown heeft absoluut geen zwakke broeders meegekregen en het is wachten tot men menig festival weer op zijn kop kan zetten deze zomer. Voor ons zullen dat Jera On Air in Nederland en Alcatraz in België zijn overigens. In de discografie van de band is deze derde plaat zonder meer de meest consistente. Hoewel de muziek verre van origineel is, maken alle secundaire bijkomstigheden in combinatie met de cross-over dat zeker wél. Rise Of The Northstar presenteert en presteert al sinds zijn bestaansrecht iets met zijn eigen stempel erop en vormt met bestaande ingrediënten een eigenzinnig recept. Het zal voor velen een geval van ‘hate it or love it’ zijn, maar fans van cross-over kunnen met deze dertien nummers weer volop vooruit.

Score:

80/100

Label:

Atomic Fire Records, 2023

Tracklisting:

 1. The Anthem
 2. Showdown
 3. Third Strike
 4. Crank It Up
 5. One Love
 6. Shogun No Shi
 7. Clan
 8. Raijin
 9. Golden Arrow
 10. Rise [ライズ]

Line-up:

 • Vithia – Vocalen
 • Eva – B – Leadgitaar
 • Air One – Gitaar
 • Yoru – Basgitaar
 • Phantom – Drums

Links: