Ripcage – When The World Burns

Ripcage is een nieuwe band uit Nederland. De bijgeleverde bio is kort en de Facebookpagina telt nog slechts drie leden als ik dit schrijf. Uit de weinige info die ik kon vinden, blijkt dat deze band opgericht is in 2020 en Paul de negen nummers schreef tijdens de pandemie. Vervolgens werd Jon online gevonden die de teksten schreef en opnam. De overige bandleden voegden zich later bij Ripcage en eind 2022 werd het debuut uitgebracht. When The World Burns, want zo heet het ding, werd als LP naar Zware Metalen gestuurd en staat als geheel ook op Spotify.

Ripcage speelt een mix van groovende thrash en hardcore. Hierbij gaat het tempo nooit extreem omhoog en wordt alles door de drummer netjes aan elkaar getimmerd. Door de beide gitaristen wordt kwistig gestrooid met riffs die erg swingend worden gebracht. Probleem daarbij is dat wordt vergeten riffs te schrijven die in het gehoor blijven hangen. Ook na meerdere luisterbeurten blijft de muziek van Ripcage niet hangen.

En dan is er nog een ander euvel in de vorm van de zang. Hardcore en thrash zijn geen genres die bekend staan om geweldige zangers. Wel is het zaak dat de vocalen authentiek zijn, afwisseling bevatten en met overtuiging worden gebracht. Om positief te beginnen: dat laatste lukt Jon goed. Hij schreeuwt de longen uit zijn lijf en zijn stemgeluid past bij het wat donkere geluid op When The World Burns. Maar op het punt van authenticiteit en afwisseling is er veel verbetering mogelijk. Het stemgeluid is te monotoon om de volle negen nummers te kunnen blijven boeien en na een nummer of vijf gaat het eentonig klinken.

When The World Burns wordt door de vijf heren in eigen beheer uitgebracht en dat is geen goedkope zaak. Het siert de band dat ze geloven in hun eigen muziek en vergroot de gunfactor. Muzikaal, maar vooral op vocaal gebied mag Ripcage nog groeien. Hopelijk kunnen ze met deze LP wat deuren openbreken en lukt het ze om op eigen kracht een plek in de scene te veroveren, want het spelplezier en de overtuiging in eigen kunnen spatten er wel vanaf.

Score:

65/100

Label:

Eigen beheer, 2023

Tracklisting:

 1. Infected
 2. Alone Again
 3. Restless To Explore
 4. The World Is Burning
 5. Wasted Life
 6. Hero
 7. Emptiness Inside
 8. No Shame
 9. Our Negligence Is A Sin

Line-up:

 • Jon – Zang
 • Paul – Gitaar
 • Stefan – Gitaar
 • Thomas – Basgitaar
 • Robbert – Drums

Link: