Riot – Rock World

Wie Riot zegt, denkt bijna automatisch aan klassieke hardrocknummers als Swords and Tequila, Thundersteel en Narita. Althans, dat waren de enige nummers die ik van deze band kende. Riot speelt – of moet ik zeggen speelde? – van die typische rockmuziek die de jaren ’80 met de regelmaat van de klok wisten uit te braken. Het was een soort muziek die het midden houdt tussen klassieke heavy metal als Diamond Head en de glammerige hard rock van Def Leppard. Vergis je niet, hier bestond een ruim publiek voor. Naar het einde van de jaren ’80 toe smeet de band zich zelfs voluit op de ondertussen vrij populaire power metal.

De band tourde in deze jaren met AC/DC, Sammy Hagar, Black Sabbath, Kiss, Rush en de Nederlandse hardrocktrots Vandenberg! Qua namedropping kan dit tellen. Deze band heeft geleefd. De heren van Riot kenden een levenswandel waar gewone stervelingen als jij en ik nooit van zullen proeven. Helaas leven mensen alleen in sprookjes en Disneyfilms nog lang en gelukkig. De band zat verschillende malen zonder platencontract en wisselde meer van bandleden dan van plectrums. Hoewel de band zich verschillende keren herpakte en men verrassend stabiel de jaren ’90 door spartelde volgde in 2012 alsnog de genadeslag met de dood van oprichter Mark Reale. De man werd amper 56 jaar jong en overleed aan complicaties van de ziekte van Crohn. Op vraag van zijn vader werd vervolgens beslist om de naam Riot niet langer te gebruiken. De band treedt sindsdien op onder de naam Riot V.

Waarom staat er dan Riot boven dit album te blinken? Simpel, dit is geen nieuw werk, maar een verzameling van zeldzame en nooit eerder uitgegeven nummers uit de gouden jaren 1987-1995. Veel songs zullen de fans bekend in de oren klinken. Zo krijgen we een alternatieve versie van zowel Bloodstreets als Buried Alive te horen. Beide nummers stonden oorspronkelijk op het succesalbum Thundersteel en steken wat mij betreft mijlenver uit boven de andere nummers op deze nieuwe schijf. Naarmate het album langer speelt zakt het niveau hoorbaar. Echt warm krijg ik het niet van tracks als Killer of Maryanne. Zeker de eerstgenoemde deed me op mijn horloge kijken.

Hiermee geef ik eigenlijk al aan waar het pijnpunt van deze Rock World ligt. Echt nodig is het niet om dit album uit te brengen. Ja, er staan best leuke nummers op, maar deze waren in één of andere vorm reeds bekend. De verschillen met de originele versies zijn soms klein, dan weer opvallend. Het betreft bijvoorbeeld een herhaling van een refrein in plaats van een gitaarsolo in het ene nummer, een ander intro geven aan een ander nummer of zanger Tony Moore op een bepaalde track alle vocalen voor zijn rekening laten nemen in plaats van het grootste deel ervan zoals in het origineel.. zulke zaken dus.

Ik zie geen meerwaarde in dit nieuwe album. Mogelijk met uitzondering van geld kloppen uit de zakken van de fans, want ik voorzie dat deze massaal dit album zullen aanschaffen. Wat wel leuk is aan deze plaat is het kwistig gebruik van gitaarsolo’s en lekkere riffs die de band als confetti in het rond smijt. Ik ben een simpele jongen. Geef me een tas koffie ’s morgens en wat gitaarsolo’s in de muziek die ik beluister en ik heb een mooie dag beleefd. Dit album is dus geen totale verspilling van mijn tijd gebleken, maar geld zou ik er nooit aan uitgeven.

Label:

Metal Blade Records, 2020

Tracklisting:

 1. Rockworld Theme
 2. Bloodstreets (Alternate Version)
 3. Buried Alive (Tell Tale Heart) (Alternate Version)
 4. Runaway (Instrumental Early Idea Demo)
 5. Killer (Tony Moore Vocals)
 6. Maryanne (Rough Mix)
 7. Medicine Man (Tony Moore Vocals)
 8. Magic Maker (Tony Moore Vocals)
 9. Faded Hero (Tony Moore Vocals)
 10. Sylvia (Outtake)
 11. Good Lovin (Outtake)
 12. Creep (Instrumental Outtake)
 13. Instrumental 1994 (Brethren Outtake)
 14. Medicine Man (Tyrant Sessions)
 15. Magic Maker (Tyrant Sessions)

Line-up:

Huidige bezetting Riot V:

 • Mike Flyntz – Gitaar
 • Don Van Stavern – Basgitaar
 • Todd Michael Hall – Zang
 • Frank Gilchriest – Drums
 • Nick Lee – Gitaar

Links: