Ringworm – Seeing Through Fire

Bands die je laten kennismaken met een genre dat uiteindelijk liefde op het eerste gezicht blijkt te zijn, zullen je altijd dicht bij het hart blijven. Ringworm uit Ohio, Cleveland is er eentje in die categorie voor mij. The Promise en Birth Is Pain zijn twee regelrechte metalcoreklassiekers die hier nog steeds regelmatig een ronde spinnen. Inmiddels gaat het gezelschap al meer dan dertig jaar mee en lijkt de bron nog altijd onuitputtelijk te zijn. Met de overstap van Relapse Records naar Nuclear Blast Records hoopt men weer wat extra stof te doen opwaaien, want komt er zo onderhand de klad niet in na al die jaren, zou je denken?

Seeing Through Fire is de negende plaat van het gezelschap en zoals we ook op de laatste wapenfeiten van de Amerikanen al hebben kunnen horen, is het vooral beuken voor gevorderden en maniakaal met de trilplaat rondvliegen om alles vlak te plavuizen. In dit geval met haast in ieder nummer wat melodieus soleerwerk (onder andere Carved In Stone, Death Hoax en Thought Crimes) als ankerpunt en soms met een iets meer thrashende groove (Unavoidable Truth, House Of Flies) om het geheel nog enigszins behapbaar te houden, maar bovenal het gaspedaal vol ingetrapt en met een moordend tempo rechtdoorzee. Bijna geen enkele compositie klokt boven de drie minuten en daarmee is de kern van de furieuze, energieke metalcore eigenlijk al benoemd. Aan James Bulloch om het boeltje weer op geheel eigen wijze aan elkaar te brullen met zijn herkenbaar stemgeluid. Er zijn weinig luisterbeurten nodig om te concluderen dat dit het meest meedogenloze werk is dat Ringworm tot op heden uitbracht.


Toch is er ook wel degelijk wat op aan te merken. De zang van Bulloch doet erg eentonig aan en zorgt regelmatig voor een overkill doordat het tempo van de metalcore van zichzelf al zo hoog ligt. Waar de band in het verleden nog weleens gas terugnam en floreerde op vette breaks of gave tempowisselingen, is het konijn dat uit deze hoge hoed getoverd wordt continu hetzelfde: gitaargepingel. Dat is enkele keren leuk, maar elf nummers lang hetzelfde recept is doodzonde en compleet overbodig. Alsof je in een tapasrestaurant uit een ruime keuze op de kaart continu dezelfde vakjes aankruist: het laat je in de meeste gevallen onbevredigd achter, met de vraag hoe de overige recepten zouden smaken. Bij Ringworm weten we door de rijke discografie natuurlijk allang wat we eigenlijk missen op Seeing Through Fire. Het speerpunt van dit album was enerzijds een terugkeer richting het geluid waarmee de heren ooit begonnen, anderzijds die comfortzone wat meer oprekken. Het rauwe karakter van weleer hoor ik absoluut terug, maar muzikaal is het onder aan de eindstreep helaas allesbehalve memorabel.

Score:

69/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2023

Tracklisting:

 1. Seeing Through Fire
 2. Carved In Stone
 3. No Solace, No Quarter, No Mercy
 4. Death Hoax
 5. Thought Crimes
 6. Unavoidable Truth
 7. House Of Flies
 8. You Want It To
 9. Mental Decontrol
 10. Power And Blood
 11. Playing God

Line-up:

 • James Bulloch – Zang
 • Matt Sorg – Gitaar
 • Mike Lare – Gitaar
 • Ed Stephens – Basgitaar
 • Ryan Steigerwald – Drums

Links: