Rifftera – Pitch Black

Rifftera – Pitch Black
Eigen beheer, 2015

Na drie demo’s vond Rifftera het blijkbaar tijd om de eerste volledige cd op ons los te laten. Een label werd blijkbaar niet gevonden dus brengt ze Pitch Black lekker eigenwijs in eigen beheer uit. Een geheel terechte keuze want dit is een goed debuut geworden!

In eerste instantie lijkt Rifftera de zoveelste deathmetal band te zijn. Maar al gelijk in openingsnummer Back To Life blijkt dat de band veel meer in haar mars heeft. Het blijkt een mooi visitekaartje voor wat komen gaat en zorgt ervoor dat de aandacht direct wordt gegrepen. Daar zorgen de cleane vocalen voor die op precies de juiste momenten worden ingezet. Lichte invloeden van Fear Factory komen om de hoek kijken.

De sporadisch ingezette keyboards geven het geheel een futuristisch tintje mee zonder de boel dicht te smeren. Er blijft genoeg ruimte voor de heavy gitaren over. Die laatste kiezen regelmatig het meer groovende pad en schuwen toch de melodie niet. Het doet me denken aan A Fire Inside en dat is opnieuw een indicatie voor de diversiteit aan stijlen die wordt gebruikt. Dat Rifftera wel degelijk over een stevige kant beschikt blijkt als Lightbringer wordt ingezet. Dit nummer beukt vanaf de eerste seconde. En in de vorm van Rotten To The Core komt de volgende verrassing voorbij wanneer de thrash-invloeden de boventoon voeren.

Rifftera is een debuut dat er mag zijn. Minpuntje zou kunnen zijn dat enkele nummers al eerder op een van de demo’s verscheen en voor de mensen die de band al langere tijd volgen staan er dus weinig nieuwe nummers op. Daar staat dan weer tegenover dat het geheel goed klinkt, mede door de organische productie. Metalliefhebbers die niet in hokjes denken, kunnen met Rifftera hun hart ophalen.

Tracklisting:

Rifftera - Pitch Black

 1. Back To Life
 2. One Step Closer
 3. Lightbringer
 4. Ashes Fall
 5. Rotten To The Core (Feat. Bjoern”Speed”Strid)
 6. Open Wounds
 7. The Ruins Of The Empire
 8. Pitch Black

Line-up:

 • Janne Hietala – Gitaar, vocalen
 • Mikko Kuoppamaa – Gitaar, vocalen
 • Jupe Karhu – Basgitaar
 • Antti Pöntinen – Keyboards

Links: