Reverend – A Gathering of Demons

Aaah… Reverend! Een band geboren uit frustratie. David Wayne was opgestapt uit Metal Church vanwege zijn drugsproblematiek en omdat hij het niet meer kon vinden met zijn bandgenoten. Zijn opvolger was Mike Howe. De band Heretic verloor daarmee zijn zanger aan het grotere Metal Church. David Wayne vond de muzikanten van Heretic en samen richtten zij in 1989 de band Reverend op. In de eerste incarnatie van Reverend verschenen er een EP, twee full-length albums en een live-EP. Echter was Reverend een kort leven beschoren want de band viel na vijf jaar alweer uiteen.

Een nieuwe poging werd gedaan in 1998 om Reverend nieuw leven in te blazen en dat resulteerde in de EP A Gathering of Demons in 2001. Helaas overleed David Wayne in mei van 2005 aan de gevolgen van een auto-ongeluk. Toch heeft de band nog stand gehouden tot 2010. In een compleet andere line-up is de naam Reverend op 24 februari 2019 voor een derde keer uit de mottenballen gehaald, naar eigen zeggen als eerbetoon aan David Wayne. Dat zal ook de reden zijn waarom deze line-up de EP A Gathering of Demons opnieuw uitbrengt. Het is het laatste materiaal (samen met Wayne’s solo album Metal Church uit hetzelfde jaar) waarop David Wayne nog te horen is.

Natuurlijk heeft deze heruitgave alle mogelijke restauraties ondergaan die vandaag de dag voor handen zijn. Tevens zijn er de nodige tracks aan toegevoegd. Allereerst het extra nummer Lights out. Waarschijnlijk een nummer van Reverend dat nog op de plank lag. Vervolgens de originele tracks zoals ze op de 2001 versie staan en als laatste twee live opnames uit 2002 van de nummers Legion en Start the Fire. Opvallend is natuurlijk het nummer Legion. Het staat driemaal op deze schijf en is blijkbaar in begindagen van Reverend een bron van frustratie voor David Wayne geweest. Als je het nummer opzet, begrijp je misschien waarom. 

De eerste tonen doen je meteen denken aan Fake Healer van Metal Church en dat is volkomen terecht. Legion is echter de oorspronkelijke titel van het nummer en David heeft eraan meegeschreven voordat hij Metal Church verliet. Voorzien van een nieuwe tekst en titel is dit nummer op Blessing in Disguise terechtgekomen. De reden waarom David dan toch tot 2001 heeft gewacht met de opname ervan, kan ik alleen maar naar gissen.

Enfin, de heruitgave is een feit. Of deze samenstelling van Reverend nog wat toe te voegen heeft aan de huidige metalscene, moet straks blijken als er daadwerkelijk nieuw materiaal wordt uitgebracht.

Label:

Vic Records, 2020

Tracklisting:

 1. Massacre the Innocent (remix)
 2. Down (remix)
 3. Stealing My Mind (remix)
 4. Legion (remix)
 5. Lights out
 6. Massacre the Innocent (2001 mix)
 7. Down (2001 mix)
 8. Stealing My Mind (2001 mix)
 9. Legion (2001 mix)
 10. Legion (live in San Antonio, 2002)
 11. Start the Fire (live in San Antonio, 2002)

Line-up:

 • David Wayne – Zang
 • Chris Nelson – Gitaar
 • John Stahlman – Basgitaar
 • Todd Stotz – Drums

Links: