Revengine – Plan Your Escape

Revengine – Plan Your Escape
Eigen Beheer, 2009

Het Finse trio Revengine heeft in de drie jaar van haar bestaan evenzoveel plaatjes in eigen beheer uitgebracht. Waren de eerste twee daarvan demo’s nu ligt dus de EP Plan Your Escape op mijn schrijftafel. Als je drie platen maakt in evenzoveel jaren en die bovendien wijd en zijd gaat verspreiden, terwijl je ze in eigen beheer uitbrengt, dan moet je wel heel gemotiveerd zijn, heel overtuigd van jezelf en/of heel ambitieus. Wat ze ook zijn, ze hebben met Plan Your Escape een zonder meer boeiend schijfje geproduceerd. Niet alle muziek op het plaatje is even goed, maar er zijn genoeg aanknopingspunten te vinden om te stellen dat dit trio zeer zeker groeimogelijkheden heeft.

De demo’s mochten we hier niet ontvangen en zelf heb ik die ook nooit beluisterd. Moeilijk om daar dus iets over te zeggen. Ga ik af op datgene wat elders op het internet wordt geschreven, dan is er sprake van een positief ontwikkelende en opbouwende lijn in het werk van Revengine. Wat opvalt is dat ieder nummer op Plan Your Escape verschillend is en de band is dan ook niet zomaar in een muzikaal hokje te plaatsen. Multiflavored ass-kicking rock noemen ze het zelf en daarmee vangen ze iedere muziekvorm van melodic metal tot prog, hardrock en rock. Deze EP schijnt overigens wel qua muziek wat harder/steviger te klinken dan zijn voorgangers. Goede songwriting, goed instrumentaal werk en prima vocalen. Dat gecombineerd met een matige productie, die zo nu en dan de zang wel erg op de voorgrond plaatst, bepaalt het beeld. De grote onderlinge muzikale verschillen maken echter dat je maar moeilijk een eenduidig oordeel over deze schijf kan geven.

Alles bij elkaar een aardig beluisterbare plaat van een veelbelovende band. Als tip zou ik ze toch willen meegeven om zich wat meer in één richting te gaan specialiseren of de muzieksoorten meer binnen de nummers te gaan variëren. Maar als ze in de toekomst een label kunnen vinden gaan we zeker meer van Revengine horen, tenminste dat denk ik.

Tracklisting:
revengine

  1. Given It All
  2. Treason
  3. Live In A Moment
  4. Fear Me
  5. Die For You
  6. Turn To Stone

Line-up:

  • Antti Jokiranta – Vocals, Guitar
  • Juha Järvelä – Bass
  • Jouni Yli-Rantela – Drums

Links: