Revenge – The Triumph of… (A tribute to Manowar)

Revenge – The Triumph of… (A tribute to Manowar)


Stel, je laat 15 beginnende bands (waarvan er 10 uit Italië komen) een nummer van Manowar coveren. Wat is het resultaat? Volgens de platenmaatschappij een verzameling van sterke uitvoeringen van bands die het in de toekomst ongetwijfeld gaan maken in de metalwereld. Volgens mij echter, resulteert zoiets in een regelrechte aanfluiting en dat is het dan ook geworden.


Ok, we lachen af en toe wel eens flink met Manowar, niet in het minste om hun stoere imago, maar ik denk dat we niet kunnen ontkennen dat de band an sich van wereldformaat is en beschikt over sublieme muzikanten (de drummer daargelaten). Ik bedoel maar, hoe ga je in hemelsnaam een zanger als Eric Addams gaan imiteren. Evenaren lukt niet, dus het wordt zoeken naar alternatieven.


De eerste band probeert het met een sessiezangeres, maar faalt onherroepelijk. De beste vocale prestatie is misschien nog die van Manowar-covergroep Metal Warriors, al werkt het loodzware Italiaanse accent van zanger Paolo Carboni niet meteen in hun voordeel. De andere prestatie hangen er zo’n beetje tussenin, gaande van relatief aanvaardbaar (Rosae Crucis, Dark Avenger) tot ronduit vals (Kaledon, Majesty).


Ook muzikaal hebben niet alle bands hun zaakjes evengoed voor mekaar. Een band als Liar Symphony blinkt zelf uit in zijn muzikale onkunde. De manier waarop zij ‘Blood of the King’ verkrachten is werkelijk ongezien. Vooral hun drummer maakte het toch wat al te bont.


Een eervolle vermelding op dat vlak verdient eigenlijk enkel het Duitse Logar’s Diary die er met wat subtiele keyboardsaccentjes echt iets moois van gemaakt hebben.


Nu, het zijn ,zoals ik al eerder zei, allemaal beginnende bands en één en ander kun je hen wel nog vergeven (mindere productie af en toe), maar ik ben van mening dat een band als Manowar toch een betere tribute verdient. Misschien dat de gevestigde waarden in het genre zich niet durfden wagen aan een Manowar-cover, feit is dat de tribute een stuk beter zou zijn uitgevallen met bands als pakweg Virgin Steele, Hammerfall of voor mij part Stratovarius.


Conclusie: Wie dit koopt doet ofwel graag aan ontwikkelingshulp of weet simpelweg geen raad met zijn geld.


Tracklist:

1. Highlord (with ‘Sister Witch’) – Thor (The Power Head)

2. Rosae Crucis – Pleasure Slave

3. Crisis De Fe – Kingdome Come

4. Dark Horizon – Heart of Steel

5. Metal Warriors – Metal Warriors

6. Dark Avenger – Dark Avenger

7. Kaledon – Courage

8. Demon’s Whip – Kill with Power

9. Solstice – Gloves of Metal

10. Nameless Crime – Hail and Kill

11. Drifting Mines – Fighting the World

12. Logar’s Diary

13. Liar Symphony – Blood of the King

14. Twisted Tower Dire – Revelation (Death’s Angel)

15. Majesty – Battle Hymn