Revenge – Survival Instinct

Revenge – Survival Instinct
Fuel Records, 2014

Ik denk dat Revenge uit Italië de kroon spant als het gaat om het wachten op een geschikte releasedatum voor een debuutplaat. De band bestaat sinds ’81, heeft wel even een pauze genomen om dan weer met wellicht hetzelfde pakket verder te gaan. Begin 2014 is een groot moment voor het viertal, want Survival Instinct is er dan toch uiteindelijk gekomen na enkele demo’s, een EP en een compilatie van dit alles. Wanneer je deze band zoekt op Metal Archives dan onderscheidt deze zich van de zeventien andere bands met deze naam doordat er ‘epic metal’ bij staat. Dat ontleden we even.

Eigenlijk had er even goed ‘traditionele heavy metal’ kunnen staan, maar een paar snufjes maken het misschien wat epischer dan de medebikers uit de jaren ’80. Ten eerste is er de erg kenmerkende Manowar-/Sabaton-zang-/halve spreekstijl, waarmee ik misschien al heel wat lezers kwijt ben geraakt. Wel doen deze heren het zonder strakke pakjes, of dat doen de foto’s me vermoeden. Ook de ballad-stukken van Flying of Bite The Bullet zijn erg typisch in dat kader gebracht. Enkel is het huilen met de pet op als de schelle en platte knijpstem opduikt en nog slecht in de mix komt te staan ook. Verder maakt de band gebruik van een symfonische achtergrond om het nogal doffe en traag verderstuwende heavy metal-geheel wat meer fleur te geven. Veel variatie moet je dan ook niet verwachten op deze plaat. Goed voor één of twee tracks dus, maar zet de wekker tegen dat dit kleine uurtje gedaan is want dit hou je amper vol zonder de aandacht te verliezen.

Eerlijkheidshalve dient gezegd te worden dat ik al veel ergere zaken gehoord heb. Een track als Shelter op zich klinkt niet verkeerd, het is misschien de iets betere variant van het overige dat er fel op lijkt maar dan saaier gepresenteerd wordt. Deze epische heren mogen echt meer variatie aanbrengen in hun verhaal, hun product verzorgen en vooral die afgrijselijke krijsen weglaten die hier en daar opduiken. Voorlopig nog geen aanrader.

Tracklisting:

Revenge - Survival Instinct

 1. Dead or Alive
 2. Survival Instinct
 3. Crazy Nights
 4. Can’t Hold Me Down
 5. Flying
 6. Shelter
 7. Bite The Bullet
 8. Not The Same
 9. Cannonball
 10. Home Again

Line-up:

 • Vallo – Bas
 • Eric Lumen – Drum
 • Red Crotalo – Gitaar
 • Kevin Throat – Zang

Links: