Revenge – Strike.Smother.Dehumanize

Het Canadese Revenge, ondertussen toch ook al fijntjes twintig jaar verantwoordelijk voor de meest vulgaire soort black/death war metal, heeft er dit jaar nog een doodgeboren stuk muziek uitgeperst. Revenge was jarenlang een drietal, met Pete Helmkamp in de gelederen (Angelcorpse), nu is het een duo, hoewel Vermin eigenlijk als sessiemuzikant vermeld staat in de promo. Ik nam een tijd terug nog de EP Deceiver.Diseased.Miasmic tot mij en dat hoefde niet echt. Deze nieuwe plaat ving ik aan met enig voorbehoud.

Revenge heeft de nadruk op deze nieuwe schijf volgens mij grotendeels gelegd op grindcore uit de begindagen van het genre, inclusief alle chaotische en verpulverende elementen, hoe eenzijdig agressief en bruut venijnig ze ook mogen zijn. Zuur en bitter, vermengd met occasioneel ranzige goregrind gereutel. De nummers klinken als ADHD Blasphemy met een nerveus lawaaierige sound (meer scherpe klanken dan ooit tevoren, de botlompe bastonen maken steeds meer plaats). Heel moeilijk om je in te leven in de nummers, ook al kan je best wel een tijdje gaan headbangen of hyperkinetisch staan schudden. Valsgestemde gitaren en dissonantie als wapen tegen goedgemutstheid, met een extremiteit die zowel liefhebbers van demo protoblackmateriaal, begin jaren tachtig grindcore als extreme blackdeath wel kunnen smaken, indien ze het complete gebrek aan melodie of harmonie als pluspunten ervaren. Audioterreur van de bovenste plank, enkel weggelegd voor zij die alle muzikale conventies met plezier overboord gooien en extreme herrie voor lief aannemen.

Volgens mij niet de meest geslaagde Revenge, maar wel eentje die exemplarisch is voor de band die al twintig jaar zijn best doet om metal ontoegankelijk te laten zijn. Een luistertip heb ik niet, je weet zelf wel na 15 seconden of je dit zootje ongeregeld een meerwaarde vindt of als het je miserabele bestaan nog onaangenamer maakt. Strike.Smother.Dehumanize, de titel is bijzonder toepasselijk, zoveel is zeker.

Score:

76/100

Label:

Season of Mist, 2020

Tracklisting:

1. Reaper Abyss (Real Rain)
2. Reign Power (Above All Born)
3. Oath Violator
4. Salvation Smothered (Genocide of Flock)
5. Human Animal
6. Excommunication
7. Lightning Mythos
8. Self Segregation (System Torched
9. Death Hand (Strike Dehumanization)
10. Apostasy Imposed (Takeover Mode)

Line-up:

  • Vermin – Gitaar, bas, keel
  • J. Read – Drums, keel

Links: