Resurge – Resurge From Underneath

Resurge is een Portugese deathmetalband die opgericht is door voormalig bandleden van de band Underneath. Inmiddels is die band opgeheven en heeft de band waar we hier over recenseren in 2021 een eerste debuut EP uitgebracht met de titel Breeding in Vain. Het debuutalbum heeft de zeer passende titel Resurge From Underneath meegekregen. De tekstuele ofwel conceptuele verhandelingen op dit album vertellen het verhaal van een personage dat in een wereld is geboren waar mensen geproduceerd worden in couveuses. Een rijk dat overspoeld wordt door verwrongen, demonische monsters, waarin de persoon tracht te overleven in het aangezicht van een meer en meer vijandige omgeving. Klinkt allemaal nogal futuristisch. Bij een dergelijk concept verwacht ik dan ook technische, progressieve death, maar we krijgen op dit debuut old-school death voor de kiezen.

 
De muziek gaat in dat opzicht wel een beetje terug in de tijd, maar past binnen de hedendaagse scene nog prima. In de promo staat aangeven dat de beste nummers Circle of Death en Vehemence zouden zijn. En daar kan ik mij wel in vinden na ettelijke luisterbeurten. Met name de track Circle of Death bevat een heerlijk gitaarthema dat lekker in de kop blijft hangen. De rest van de plaat is wat minder aansprekend, al kan ik de band niet betrappen op een slechte songwriting. Het klinkt lekker Amerikaans, midden jaren negentig en dat bedoel ik in die zin positief. Soms met wat Scandinavische invalshoeken zoals de zaagriffpartijen tijdens het titelnummer. De grunt varieert van redelijk diep tot meer schreeuwend, naarmate het album vordert valt een naam als John Tardy (Obituary) wel in als een aardige gelijkenis.

De Portugezen maken typisch het soort muziek dat het bij mij beter live doet dan op plaat. Het heeft voor 31 minuten net genoeg om het lijf om over de gehele lengte van het album te boeien. Wanneer u een uitgesproken liefhebber bent van old-school death en u kan het hier toegevoegde titelnummer waarderen, telt u dan gerust vijf a tien punten op bij de door mij gegeven score.

Score:

68/100

Label:

Miasma Records, 2024

Tracklisting:

 1. Resurge Intro
 2. Resurge from Underneath
 3. Blame It On You
 4. Mindless Greed
 5. Graft of Reluctance
 6. Entombed In Torment
 7. Circle of Death
 8. Vehemence
 9. The Epitaph

Line-up:

 • Luís Neves – Gitaren
 • David Bento – Vocalen
 • Sérgio Garraio – Bas
 • Ricardo Neto – Drums

Links: