Requiem – Collapse Into Chaos

Requiem draait al een kleine vijfentwintig jaar mee en is met Collapse Into Chaos toe aan album nummer acht. De bijgeleverde biografie rept van een band die, op basis van het verleden en de huidige toestand, ziet dat de wereld ten onder zal gaan en al het leven af zal sterven. Dat klinkt ongeveer net zo voorspelbaar en cliché als de paringsdans van een korhoen: het komt met regelmaat voorbij en geneukt wordt er toch wel.

Het is daarom des te verrassender dat dit album best onderhoudend klinkt. Ergens mag dat ook wel na zoveel jaar actief te zijn maar het is des te leuker als blijkt dat het is gelukt. Sterker nog, Collpase Into Chaos klinkt als een album waarop de band met jeugdig enthousiasme en dito energie tekeer gaat. Opener Fade Into Chaos weet direct de aandacht te pakken vanwege een aantal melodieuze riffs die blijven hangen. Requiem weet tempoversnellingen met logge en brute riffs goed af te wisselen. Hier en daar swingt het zelfs, bijvoorbeeld in Down To Zero.

De productie is gortdroog maar helder en zorgt ervoor dat met name zanger Kuster met zijn redelijk verstaanbare grunt goed uit de verf komt. De drums staan net wat harder in de mix dan de gitaren en persoonlijk had ik dat liever andersom gehad. Het zorgt ervoor dat alle onderdelen van het drumstel te horen zijn, maar dringt de gitaren wat naar de achtergrond. Het geheel had net wat bruter en iets minder klinisch geklonken als het gitaarduo harder in de mix was gezet. De harde en snelle passages in Progressive To Collapse lijken daarbij wat te verzanden.

Het mag de pret niet te lang drukken want er staan liefst twaalf nummers op dit album die allen onderling voldoende van elkaar verschillen om het geheel gevarieerd te doen klinken. Vernieuwend klinkt het natuurlijk al lang niet meer maar er komen met regelmaat goede nummers voorbij en gebeukt wordt er toch wel.

Score:

82/100

Label:

Massacre Records, 2021

Tracklisting:

 1. Fade Into Emptiness
 2. Collapse Into Chaos
 3. Mind Rape
 4. Down To Zero
 5. All Hail The New God
 6. Only Empty Words Remain
 7. Progress To Collapse
 8. Mankind Never Learns
 9. Ivory Morals
 10. Out Of Sight, Out Of Mind
 11. New World Dystopia
 12. World Downfall (outro)

Line-up:

 • Mischi Kuster – Zang
 • Phil Klauser – Gitaar
 • Matze Schiemann – Gitaar
 • Ralf Winzer García – Basgitaar
 • Reto Crola – Drums

Links: