Renounced – Beauty Is A Destructive Angel

Fans van old school hardcore en/of metalcore opgelet. Het Britse Renounced heeft een statement te maken: ‘Dood aan onechte metalcore!’. Dat zullen de onechte metalcorebands wel even flink hebben gevoeld zeg! Wat een statement mensen. Maar het sarcasme daargelaten, je kan de mannen van Renounced geen ongelijk geven. De band komt namelijk met metalcore van de oude school, die weet te overtuigen. Chaotische metalcore die in de buurt blijft van Killswitch Engage en 7 Angels 7 Plagues.

De voorgaande albums The Melancholy We Ache uit 2014 en Theories of Despair uit 2016 legden een solide basis neer voor de toekomst. De titels zijn gelijk een introductie voor het geluid van deze band. Technische metalcore met hier en daar experimenten die vooral wanhoop en melancholie uitstraalt, maar toch met een hoopvolle ondertoon. Theories of Despair had een paar beste krakers, neem bijvoorbeeld A Fire No Longer Burns, dus dat belooft veel goeds.

Beauty Is A Destructive Angel nu dus. Het is een wat minder technische plaat, die wat gerichter klinkt. Dat wil niet zeggen dat er technisch niet indrukwekkend wordt gespeeld, maar meer dat het geen doel op zich meer lijkt. Selfinflicted is een wilde rit vol vergane hoop. We starten met cymbaalvuurwerk en triolen op de gitaar. Al snel wordt de eerste breakdown ingezet. Er zit veel in het nummer, maar niet op een manier dat het vervelend is. Het blijft organisch klinken ondanks de hoeveelheid afwisseling die je krijgt. De vocalen zijn wat minder scherp maar passen goed bij de muziek. Een uitgeputte wanhoopskreet die nog een laatste keer zijn verhaal wil laten horen. Counterparts-zanger Brendan Murphy is ook uitgenodigd om het feest compleet te maken.

The Rico Conspiracy heeft een kalme en gedecideerde opbouw met een couplet dat nog niet echt een uitbarsting is. Gelukkig volgt daarna een dikke breakdown met cleane zang in een episch vraag-antwoordspel. Bovendien goed om op te merken dat de productie op dit album een professionele standaard heeft bereikt. Calloused start met hakkende drums en gitaren, om vervolgens bij een racend stuk aan te komen. De energie spat er vanaf.

Beauty Is A Destructive Angel is zeker een album om te checken als je van originele doch ouderwets harde metalcore houdt. Het klinkt krachtig en energiek. Ik had persoonlijk nog wat meer gesproken woorden of cleane zang gehoord, zoals op In a Statue of Frozen Glass. Op de spaarzame momenten dat die afwisseling er is, komt dat namelijk erg goed over. Verder is het een verzameling vette breakdowns en dikke riffs waar je ‘u’ tegen zegt, dus geef hem luistertijd.

Score:

84/100

Label:

Holy Roar Records, 2019

Tracklisting:

1. Ghosts
2. Self Inflicted
3. In a Years Turning
4. Saltation
5. Calloused
6. Calculated Risk
7. The Rico Conspiracy
8. Torchbearer
9. General Population
10. Beauty Is A Destructive Angel
11. In a Statue of Frozen Glass

Line-up:

  • Daniel Gray – Vocalen
  • Sam Knight – Gitaar
  • Daniel Rayner – Gitaar
  • Sammy Urwin – Basgitaar
  • Jack Bryant – Drums

Links: