Remain Untamed – New World Order

Remain Untamed kwam op ons pad toen we eens aan het uitzoeken waren wat er gekomen was van Brutal Obscenity. Voor hen die het niet weten: dat was een eigengereide cross-overband uit Haarlem die eind jaren ’80 van de vorige eeuw de boel eens flink opschudde met klinkende teksten als “Bible is a book, heaven is a lie”. Na wat bezettingswisselingen verdween de groep helaas al snel in de obscuriteit, maar de laatste jaren probeert men nu en dan een reünieoptreden te spelen. Recent nog in mei 2020 in het Patronaat, maar daar hielp corona de zaak om zeep. Enkele jaren eerder werd wel een gesmaakt optreden gedaan. Zozeer gesmaakt zelfs dat Brutal Obscenity’s Ernst zin kreeg in een vervolg. Dat vond hij in de oprichting van een nieuwe band die zou uitgroeien tot dit Remain Untamed.

Tot zover de inleidende beschietingen, want hoewel je ook Remain Untamed de cross-overthrashsticker kunt opplakken klinkt de band beduidend zwaarder dan Brutal Obscenity. Dat komt niet in de laatste plaats door de zang van Vinnie Schram (ex-Skeletons Of Society). Die laat zich ergens plaatsen tussen de berenbrul van Jan-Chris de Koeijer op Gorefests Erase en die van L-G Petrov op Wolverine Blues (Entombed). Muzikaal heeft men ook een paar stevige stappen richting baldadige thrash gezet. In de soms gierende solo’s schuift de band bij vlagen zelfs de deathmetalkant op. Het betekent dat de ietwat naïeve charme van Brutal Obscenity wordt gemist, maar de tijden zijn ook veranderd. Zet de hoop en idealen van toen maar eens af tegen de grimmige realiteit van nu. Dan ligt de ambachtelijke pot thrash die Remain Untamed ons geeft op dit New World Order al een stuk meer voor de hand.

De rappe riffjes zijn gekend van het genre. Hoewel ze naar onze smaak iets harder in de mix hadden mogen zitten (tegenover de zang) klinken ze energiek en fris. De solo’s zijn vaak fraai uitgewerkt en doen de muziek opstijgen. Drummer Stein Steeman (ook ex-Brutal Obscenity) slaat de nummers vaak nagelhard aan de grond op een manier die in No Pain, No Gain opnieuw aan Wolverine Blues doet denken. Zegt men thrash dan zegt men natuurlijk (ook) Slayer en het is juist die band die we menen te herkennen in de riff van het slotnummer. Met zijn meer dan zes minuten is het gelijk de meest uitgewerkte track van de plaat. De woede spat door je speakers! In de twee nummers die daaraan voorafgaan laat men wat meer de hardcoreroots zien. Vooral de lekker doordenderende bas in roept de naam Cro-Mags in gedachte.

Dat zijn natuurlijk heel grote namen en hun niveau wordt op New World Order dan ook niet steeds gehaald. Daar is bijvoorbeeld het refrein van Retaliation net even te eenvoudig voor. Toch trapt Remain Untamed meer dan overtuigend je voordeur in om nog eens een sociaal-kritisch thrashfeestje te vieren. Fans van goudeerlijke cross-overthrash van eigen bodem kunnen hun oor hier gerust eens te luister leggen.

Label:

Headbangers Records/Big Bad Wolf Records, 2021

Tracklisting:

 1. The Beginning
 2. Retaliation
 3. No Pain, No Gain
 4. Rise Or Fall
 5. The Same Mind
 6. Infected By Hatred
 7. New World Order

Line-up:

 • Ernst van Baak – Basgitaar
 • Stein Steeman – Drums
 • Hans Hostile – Gitaar
 • Patrick Mosch – Gitaar
 • Vinnie Schram – Vocalen

Links: