Regulate – Regulate

Ben jij ooit weleens compleet ingepalmd door een – tot op dat moment nog – volledig onbekende band tijdens een concert? Mij overkwam dat bij Regulate tijdens Jera On Air in 2019. In de kleinste tent van het festival wisten de Amerikanen destijds een bevlogen optreden te verzorgen waarbij het gezelschap wist te imponeren met opzwepende old school hardcore, uitgedragen met sterke, maatschappijkritische teksten. Sindsdien volg ik de band op de voet en hoewel het na 2019 relatief rustig gebleven is rondom Regulate, krijgen we met dit zelfgetitelde album een veelzijdig en erg sterke opvolger van In The Promise Of Another Tomorrow uit 2018.

Veelzijdig schrijf ik, want alle begrenzingen zijn tijdens het schrijfproces volledig losgelaten en het vijftal heeft al zijn inspiratie op een frisse en sprankelende wijze gevangen in tien nummers. Enerzijds levert Regulate met The Crime, You & I en Work werk af dat wederom doet denken aan de jaren ’80 bands zoals Leeway en Killing Time. Daarbij zijn de heavy gitaarriffs en niet voor de hand liggende zanglijnen van Paba weer van een goed niveau. New York Hates You en het afsluitende C.O.P klinken lekker brutaal en opgefokt en overtreffen zelfs binnen de kaders van het bandgeluid ook het eerdere werk. Anderzijds verrassen de heren deze ronde met iets compleet nieuws en zijn het juist niet de eerder genoemde songs die ervoor zorgen dat dit tweede volledige album zo’n fraai plaatje geworden is. Het merendeel van de vijfentwintig minuten is namelijk gevuld met een veel herkenbaarder en frisser geluid.

Zo trapt de plaat bijvoorbeeld gelijk af met het hele gave In The Moment. Het melodieuze gitaarwerk en de pakkende riffs liggen erg goed in het gehoor, terwijl de drumpatronen lekker meegolven en de opgewekte vocalen de bal voor open goal door de netten heen jaagt. De memorabele zanglijnen klinken fris en zorgen ervoor dat de refreinen om te smullen zijn. Tijdens Why Can’t We? en In This Life And The Next (H.H.C) laat Regulate horen dat het nieuw, funky (gitaar)geluid van Turnstile als inspiratiebron heeft gediend, maar toch is het tegelijkertijd veel meer dan dat. Met de pop punk van Hair laat de band weer een ander gezicht van zichzelf zien, terwijl de progressieve en instrumentale uitstap Ugata een mooie brug vormt op het daaropvolgende nummer, maar ook een succesvolle, doch gedurfde stap voor een hardcoreband is. Alle zijpaden zijn slim uitgedacht en het resultaat op deze plaat pakt erg goed uit. De muziek luistert weg als één coherente bak positieve energie en Regulate is daarmee een opvallende plaat. Liefhebbers die kunnen genieten van de laatste Turnstile zouden dit werk dan ook zeker een kans moeten geven en met die vergelijking doe ik de eigenzinnige experimenteerdrang van de New Yorkers eigenlijk nog tekort.

Score:

85/100

Label:

Flatspot Records, 2022

Tracklisting:

 1. In The Moment
 2. The Crime
 3. Why Can’t We?
 4. Hair
 5. Ugata
 6. You & I
 7. In This Life And The Next (H.H.C)
 8. Work
 9. New York Hates You
 10. C.O.P

Line-up:

 • Sebastian Paba – Zang
 • Michael Botti – Gitaar
 • Jarred Chan – Gitaar
 • Dan Max – Basgitaar
 • Harry Corrigan – Drums

Links: